Η Λευκορωσία προτίθεται να επανεκλέξει “τον τελευταίο δικτάτορα στην Ευρώπη”

Οι πολίτες της Λευκορωσίας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, με το σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα να αναμένεται να είναι η επανεκλογή για πέμπτη θητεία του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η επανεκλογή του Λουκασένκο πριν από πέντε χρόνια οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και στη φυλάκιση ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, αλλά η υποστήριξη στην 20ετη διακυβέρνηση του τονώθηκε καθώς παρουσίασε τον εαυτό του ως τον εγγυητή της σταθερότητας μπροστά στην οικονομική κρίση και την κρίση στην γειτονική Ουκρανία.

Η Δύση έχει από καιρό απομονώσει τον Λουκασένκο, που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως ο “τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη”, σχετικά με τις επιδόσεις του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την λήψη αυστηρών μέτρων απέναντι σε πολιτικές διαφωνίες, ενώ έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε αρκετούς αξιωματούχους και εταιρείες στη χώρα.

Εντούτοις, με την κριτική του για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία τον περασμένο χρόνο, τη φιλοξενία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη χορήγηση αμνηστίας σε έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο, επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα του προς την Δύση, σύμφωνα με παρατηρητές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Λευκορωσία, ακόμη και αυτές στον Λουκασένκο για τέσσερις μήνες μετά τις σημερινές εκλογές, εκτός και αν παρατηρηθούν μέτρα καταστολής της τελευταίας στιγμής, δήλωσαν την Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

Μια μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών θα ανοίξει για τη Λευκορωσία, η οικονομία της οποίας επλήγη φέτος εξαιτίας της πτώσης στις τιμές του συναλλάγματος με τη Ρωσία, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και πηγή εμβασμάτων από εργαζόμενους μετανάστες.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,5% από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο και ο μέσος μισθός μειώθηκε περίπου κατά ένα τρίτο σε όρους δολαρίων από την αρχή του χρόνου, στα 420 δολάρια.

Κανείς από τους τρεις συνυποψήφιους του Λουκασένκο στις εκλογές της Κυριακής δεν αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την συνέχιση της διακυβέρνησης του και στελέχη της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε αποχή από τις εκλογές.

“Ο Λουκασένκο και το σύστημα του είναι ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχει επιλογή, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να μην είμαστε πρόβατα”, δήλωσε χθες ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης σε μια συγκέντρωση ενάντια στην κυβέρνηση, στην οποία παρευρέθηκαν ελάχιστοι εκατοντάδες.

 

Διαβάστε επίσης:

“Πρόοδος” καταγράφθηκε στις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας

Διαδηλώσεις σε Παρίσι και Ζυρίχη για την τραγωδία στην Άγκυρα

Διαδήλωση κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ στο Βερολίνο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ