Πούτιν-Ομπάμα: Συμφωνούν… ότι διαφωνούν και βομβαρδίζουν τη Συρία – ΒΙΝΤΕΟ

Πούτιν και Ομπάμα συμφωνούν… ότι διαφωνούν και βομβαρδίζουν τη Συρία, την ώρα που εκατομμύρια πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο για να σωθούν από το ποτάμι αίματος.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Ρωσία αποφάσισε να ξεκινήσεις βομβαρδισμούς με μαχητικά αεροσκάφη στο συριακό έδαφος ακολουθώντας την αμερικανική επέμβαση.

Η απόφαση του Κρεμλίνου έχει εκνευρίσει την Ουάσιγκτον, καθώς η Μόσχα επιλέγει να χτυπήσει περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, μολονότι ισχυρίζεται επίσημα ότι έχει στόχο την εξολόθρευση των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κρύψει το θυμό του κυρίως μετά το αίτημα αξιωματούχων από τη Ρωσία προς τις ΗΠΑ να απομακρύνουν από τον συριακό εναέριο χώρο τα αεροσκάφη τους. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πτήσεις, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησής του και δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινή μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας είναι με προληπτική δράση, την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν καταλάβει. Όχι να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για μια έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό περιστατικό μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, μετά τους χθεσινούς πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Μόσχα στη χώρα αυτή, δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

“Συμφωνήσαμε όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια “συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο”, είπε, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα.

Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε εξάλλου χθες ότι οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου “πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι “υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος”.

Την ίδια ώρα και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη είχαν καν στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να “καλωσορίσει” την ρωσική αυτή κίνηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει “πράγματι” κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος.

Στην αντίθετη περίπτωση “θα έχουμε σοβαρές ανησυχίες”, σημείωσε.

Η Μόσχα απάντησε ότι η αεροπορία της πραγματοποίησε χθες 20 εξόδους και έπληξε “οκτώ στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, ενώ η επίσημη συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική. Μια επιδρομή πραγματοποίησε και ο συριακός στρατός στην περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία.

Ακόμη, τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει καμία σχέση με το αληθινό Ισλάμ: «Είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι από ευρωπαϊκές χώρες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος και θέλω να δώσω έμφαση ξανά στο γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με το αληθινό Ισλάμ».

Οι επιθέσεις έχουν βάλει τον τετραετή εμφύλιο πόλεμο σε μια νέα ιδιαίτερα ασταθή φάση όπου οι στρατοί μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων εκτός της Κίνας είναι άμεσα εμπλεκόμενες στον πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα γνωρίζουν τον κίνδυνο να επιμένουν σε αντίπαλες και μη συντονισμένες εναέριες επιθέσεις στη Συρία. “Δεν έχεις χρόνο να το μεταφέρεις σε επίπεδο προέδρου… όταν δύο αεροπλάνα πλησιάζουν το ένα το άλλο με ταχύτητα 20 μιλίων την ώρα,” είπε ένας αμερικανός αξιωματικός, μιλώντας ανώνυμα.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι περιμένουν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, ίσως και σήμερα, για να βρεθεί τρόπος να κρατήσουν οι δυνάμεις τους απόσταση η μία από την άλλη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε: «Φαίνεται ότι οι ρωσικές επιδρομές λαμβάνουν χώρα σε σημεία που δεν υπάρχουν τζιχαντιστές». Μάλιστα, σημείωσε ότι η τακτική της Ρωσίας στην παρούσα φάση είναι «καταδικασμένη να αποτύχει», προσθέτοντας πως «αυτές οι πράξεις αναπόφευκτα θα πυροδοτήσουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία». Ο Κάρτερ δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα ρωσικά χτυπήματα στο συριακό έδαφος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε αργά χθες το βράδυ ότι χτυπήθηκαν συνολικά οκτώ στόχοι, «σημεία που ελέγχει η διεθνής τρομοκρατική οργάνωση ISIS». Στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών της οργάνωσης, κέντρα ελέγχου, καθώς και μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Ένα κέντρο ελέγχου και μία έδρα της οργάνωσης σε ένα βουνό καταστράφηκαν ολοκληρωτικά» αναφέρει η ανακοίνωση. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, όπου έχουν καταγραφεί οι ρωσικές επιθέσεις στο συριακό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ρωσικός στρατός να τα καταφέρει μόνος του. «Η Ρωσία δεν θα καταφέρει να επιβάλλει στρατιωτική λύση, αυτή η διαδικασία θα αποτύχει όπως απέτυχαν και οι ΗΠΑ μία δεκαετία πριν στο Ιράκ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έρνεστ και σημείωσε πως η διαρκώς αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία «είναι ένα δείγμα του πόσο αγωνιούν για το ότι χάνουν την επιρροή τους σε ένα κράτος – “πελάτη” στην Μέση Ανατολή».

Σύριοι ακτιβιστές επίσης διαψεύδουν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι στοχεύει σε θέσεις μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι τα ρωσικά μαχητικά χτυπούν σε περιοχές που ελέγχουν αντικυβερνητικά μέτωπα, όπως το Αλ Νούσρα και το Αχράρ Αλ Σαμ.

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Χάλεντ Χότζα ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άμαχοι και έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχουν οι τζιχαντιστές. «Όλοι οι στόχοι στα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας στο βόρειο τμήμα της Χομς ήταν άμαχοι», έγραψε ο Χότζα.

 

Δείτε επίσης 

Τσίπρας σε Κέρι: Βοηθείστε για το προσφυγικό – ΦΩΤΟ

Προβληματισμός στο ΝΑΤΟ από τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Ανησυχεί ο Σταϊνμάιερ για την επίθεση των Ρώσων στη Συρία

Ο Πούτιν στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία

Παρέμβαση Μπαν Γκι Μουν για την πρoσφυγική κρίση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ