Ο Κέρι βλέπει ευκαιρία για πρόοδο στο θέμα της Συρίας

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε το Σάββατο, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως βλέπει να υπάρχει αυτή την εβδομάδα μια ευκαιρία για πρόοδο προς τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία που διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Κέρι θέλει να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση, κάτι που επείγει με δεδομένα τη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη για να υποστηριχθεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ και την προσφυγική κρίση που εξελίσσεται στην Ευρώπη.

Η νέα αμερικανική προσέγγιση, για την οποία αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως βρίσκεται στα πρώτα στάδιά της, θα μπορούσε να φέρει τη Ρωσία, μείζονα σύμμαχο του Άσαντ, μαζί με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ, που υποστηρίζουν συριακές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις εναντίον του Άσαντ.

Δεν είναι σαφές αν το Ιράν, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής του Άσαντ, θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιον ρόλο και ποιος είναι αυτός. Οι ΗΠΑ λένε από καιρό πως ο Άσαντ πρέπει να φύγει, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στην εξουσία στη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου.

“Βλέπω αυτή την εβδομάδα ως μια μείζονα ευκαιρία που έχει αριθμός χωρών για να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την επίλυση κάποιων από τα πολύ δύσκολα ζητήματα της Μέσης Ανατολής”, δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους καθώς πόζαρε για φωτογραφίες με τον Ζαρίφ.

“Πρέπει να επιτύχουμε την ειρήνη και έναν δρόμο προς τα εμπρός στη Συρία, στην Υεμένη … στην περιοχή”, δήλωσε. “Υπάρχουν ευκαιρίες αυτή την εβδομάδα, μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων, να κάνουμε κάποια πρόοδο”.

Ο Ζαρίφ δήλωσε πως η προτεραιότητά του για τη συνάντηση ήταν να συζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου, βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του.

“Ελπίζουμε ότι με την πλήρη εφαρμογή της, την εφαρμογή της με καλή πίστη, θα εκτονωθεί μέρος της δυσπιστίας που υπήρχε τις πολλές τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Ζαρίφ.

Το Ιράν είναι πρόθυμο να συζητήσει για τη Συρία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ένας ανώτερος ιρανός αξιωματούχος.

“Για να βοηθήσουμε στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, το Ιράν είναι ένας σημαντικός παίκτης. Γι’ αυτό μπορούμε να προσφέρουμε τις απόψεις μας και λύσεις για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία και την Υεμένη ή σε οποιοδήποτε άλλο περιφερειακό ζήτημα”, δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Διπλωμάτες έχουν δηλώσει πως το Ιράν θα μπορούσε να εξετάσει τον ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Άσαντ, αλλά λένε πως η Τεχεράνη θέλει να τον διαδεχθεί μια άλλη κυβέρνηση αλαουιτών στη Συρία όπου κυριαρχούν οι σουνίτες, μια θέση που μπορεί να μην είναι αποδεκτή για τις ΗΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Χεζμπολάχ χαιρετίζει την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία

Μέρκελ: Καιρός να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ