• ΕΕ: Οικονομική ενίσχυση για αυστηρό έλεγχο στα σύνορα

  8:24 πμ, Πέμπτη 24 Σεπ 2015 8:24 πμ, Πέμπτη 24 Σεπ 2015

  Η ΕΕ αποφάσισε να δώσει οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Συρίας και στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να επιλύσει τις διαφωνίες στους κόλπους της. Τσίπρας: "η ΕΕ αντελήφθη ότι το προσφυγικό είναι θέμα ευρωπαϊκό".

  Μετά από διαμάχη εβδομάδων οι 28 κατάφεραν να συμφωνήσουν στη μελλοντική πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στην ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 7 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαφωνίες ως προς την διανομή των προσφύγων δεν επιλύθηκαν, ωστόσο «δεν έπαιξαν κανένα ρόλο», όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος ΄Αγκελα Μέρκελ.

  Οικονομική στήριξη

  «Πρέπει να διορθώσουμε την πολιτική των ανοιχτών θυρών και παραθύρων, το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να πάρει τέλος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ . «Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν δεν πρόκειται να επιβιώσει». Πριν την έναρξη του συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους συμμετέχοντες να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες και παρανοήσεις και προειδοποίησε ότι «ενδέχεται να έρθουν στην Ευρώπη όχι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια πρόσφυγες». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή.

  Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία). Για την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Εκεί θα γίνεται ταυτοποίηση και θα εξετάζονται τα αιτήματα όπου θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων. Οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που λήφθηκαν.

  Τσίπρας: «θετικό βήμα»

  «Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ», είπε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «απόψε ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων». Ως «θετικό βήμα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συζήτηση που έγινε στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση», είπε. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των 160.000 αιτητών ασύλου καθώς και για την ενίσχυση των κρατών υποδοχής ώστε να κατασκευάσουν ανοικτούς ξενώνες υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

  Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαδικασία με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης και τους ανοικτούς ξενώνες υποδοχής εξασφαλίζει και τη μετεγκατάσταση όσων παίρνουν άσυλο αλλά και την επιστροφή εκείνων που το αίτημα απορρίπτεται. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη υποδοχής δεν θα γίνουν «αποθήκες ψυχών». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις τρίτες χώρες διέλευσης και ιδίως την Τουρκία «ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μην θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

  Πηγή: Deutsche Welle

  Δείτε επίσης

  Τσίπρας: Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο ο άνθρωπος - ΒΙΝΤΕΟ

  Τουσκ: Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα