Αδυναμία συμφωνίας για το προσφυγικό πριν τη Σύνοδο Κορυφής βλέπει η Welt

Αδυναμία συμφωνίας για την κατανομή των 120.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των πρέσβεων των «28» (COREPER II), μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Την ίδια ώρα η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι το Βερολίνο εμφανίζεται αισιόδοξο για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι σήμερα θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα», μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία «ο αριθμός των 120.000 δεν είναι προς συζήτηση -αυτό πρέπει να το καταφέρουμε και μπορούμε να το καταφέρουμε». Αυτό, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, δεν θα είναι η λύση στο πρόβλημα ασύλου στην Ευρώπη, αλλά το ξεκίνημα προς ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στην εσωτερική κατανομή, αλλά θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες από τις χώρες γύρω από τη Συρία.

Σύμφωνα, πάντως, με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, έπειτα από δέκα ώρες «σκληρών και άκρως συγκρουσιακών συζητήσεων», οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα για την κατανομή των προσφύγων. «Κάποια κράτη-μέλη δεν θέλουν να δεχθούν ότι τα κράτη, μέσω έκτακτων πληρωμών, θα μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από την υποχρέωση να δεχθούν πρόσφυγες στο πλαίσιο της κατανομής. Ειδικά η Γαλλία πιέζει για ρυθμίσεις, οι οποίες σχεδόν αποκλείουν κάτι τέτοιο», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και σε ό,τι αφορά το ποιες χώρες θα πρέπει να ανακουφιστούν από το βάρος που δέχονται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά προτείνει να κατανεμηθούν 54.000 πρόσφυγες από την Ουγγαρία, 50.400 από την Ελλάδα και 15.600 από την Ιταλία. Επειδή η Ουγγαρία απορρίπτει γενικά την μετακίνηση, παραμένει ανοιχτό το τι θα συμβεί με το ουγγρικό τμήμα των 54.000 προσφύγων. «Είναι πιθανό να ανακουφιστούν η Ιταλία και η Ελλάδα ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Υπήρξαν όμως και αιτήματα, αντί για την Ουγγαρία, να ελαφρυνθούν χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία ή και η Σλοβενία και η Κροατία. Ως τώρα δεν υπάρχει λύση για αυτό», δηλώνει στην εφημερίδα διπλωμάτης της ΕΕ.

Διαφωνίες πάντως παραμένουν και σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα ληφθούν τελικά οι αποφάσεις. Όπως αναφέρει η Welt, η προεδρία του Λουξεμβούργου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν ότι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, τονίζουν, αντιθέτως, ότι εν ανάγκη το εμπόδιο των αντιπάλων της κατανομής, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ειδική πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Ρεαλιστικό ένα grexit… αλλά δεν φταίει ο Τσίπρας

Sueddeutsche: Ο Ολάντ μπορεί να μάθει πολλά από τον Τσίπρα

Γκίζι: Ο ελληνικός λαός ψήφισε έξυπνα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ