Ποιος πρωθυπουργός θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στο σπίτι του;

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επικρίνεται σφόδρα για τη σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στους μετανάστες, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι θα φιλοξενούσε στο σπίτι του μια οικογένεια προσφύγων αν ήταν σίγουρος ότι αυτό δεν θα ενθάρρυνε και άλλους να πάρουν το δρόμο για την Ευρώπη.

Όταν ρωτήθηκε από τη γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild αν θα έδινε στέγη σε μια οικογένεια προσφύγων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απάντησε: “Ναι, εάν οι μετανάστες δεν το θεωρήσουν ως ενθαρρυντικό σημάδια για να έρθουν στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν φρόνιμο αυτή τη στιγμή”.

Ο Ορμπάν υποστήριξε ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του βοηθούν ενεργά τους πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έχουν μπει στην Ουγγαρία, περνώντας από τη Σερβία, από τις αρχές του έτους. Πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν να καταγραφούν στην Ουγγαρία γιατί φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να παραμείνουν στη χώρα αυτή ή ότι θα τους γυρίσουν πίσω εάν πάνε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Ορμπάν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παράσχει “τεράστια” οικονομική στήριξη στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων.

“Προτείνω η κάθε χώρα να καταβάλει 1% επιπλέον στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ταυτόχρονα να μειώσουμε τις δαπάνες για άλλους σκοπούς κατά 1%. Και εάν απαιτηθούν περισσότερα χρήματα, θα αυξήσουμε τη βοήθεια, μέχρι να σταματήσει το κύμα των προσφύγων”, πρόσθεσε.

Ο Ορμπάν προειδοποίησε ότι οι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω από τη στιγμή που η Ουγγαρία θα κλείσει τα σύνορά της, στις 15 Σεπτεμβρίου. Στην ερώτηση “πού” θα πηγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί, απάντησε: “Εκεί απ’ όπου ήρθαν. Αυτοί οι μετανάστες δεν έρχονται εδώ από εμπόλεμες ζώνες αλλά από καταυλισμούς σε χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία. Είναι ασφαλείς εκεί”.

Σύμφωνα με τον Ορμπάν, οι πρόσφυγες δεν έρχονται στην Ευρώπη για να ζήσουν με ασφάλεια αλλά γιατί θέλουν “έναν γερμανικό ή ίσως σουηδικό τρόπο ζωής” και ότι “οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία δεν είναι αρκετά καλές για αυτούς”.

Όπως είπε, μολονότι καταλαβαίνει τα κίνητρά τους, δεν έχουν θεμελιώδες δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή αλλά μόνο στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια. Κατέληξε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα για να προστατεύσει τα σύνορά της αντί να παρουσιάζουν ποσοστώσεις για το πού θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Φάιμαν στον Ούγγρο Πρωθυπουργό με αναφορές στους… ναζί

Την ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό επανέλαβε ο Παυλόπουλος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ