Η Γερμανία προσπαθεί να πείσει γειτονικές χώρες να δεχθούν πρόσφυγες

Η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σταθερή και επαναλαμβανόμενη άρνηση της Πολωνία, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με την υποστήριξη του ομολόγου του από το Λουξεμβούργο, μετέβη στην Πράγα για να επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία).

Όμως κατά τη συνάντηση δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε προσέγγιση των απόψεων: οι χώρες “οφείλουν να έχουν τον έλεγχο επί του αριθμού προσφύγων που είναι έτοιμες να δεχθούν”, τόνισε στη συνέχεια ενώπιον των δημοσιογράφων ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ.

Η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι “ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της ΕΕ”, δήλωσε από την πλευρά του ο Στάινμαϊερ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι στο ότι μια τέτοια πρόκληση δεν είναι διαχειρίσιμη από μία μόνο χώρα. Έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, πρόσθεσε ενώ το Βερολίνο προκατέλαβε τους περισσότερους από τους εταίρους του όταν ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να υποδεχθεί φέτος έως και 800.000 πρόσφυγες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προωθεί μια “υποχρεωτική” πολιτική κατανομής των προσφύγων, στον αριθμό των οποίων δεν τίθεται οροφή. Η χώρα περιμένει 40.000 πρόσφυγες μόνον αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

Τον αριθμό αυτό έκρινε ανεπαρκή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία υπολογίζει σε 200.000 τον αριθμό των προσφύγων που θα έπρεπε να υποδεχθεί η ΕΕ έως το 2016.

Διαβάστε επίσης.

Βουλγαρία: Δεν θα δεχθούμε πρόσφυγες

Εκστρατεία του γερμανικού ΥΠΕΞ κατά της παραπληροφόρησης των προσφύγων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ