Εκστρατεία του γερμανικού ΥΠΕΞ κατά της παραπληροφόρησης των προσφύγων

Γερμανικά διαβατήρια για όλους του Σύρους, πτήσεις τσάρτερ προς το Βερολίνο: Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν φήμες οι οποίες προσελκύουν ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες στη Γερμανία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και οι πρεσβείες της χώρας προσπαθούν τώρα με μια εκστρατεία ενημέρωσης να εξηγήσουν ποια είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση.

Στο Διαδίκτυο παρουσιάζεται μερικές φορές το επικίνδυνο ταξίδι από τη Συρία ως τη Γερμανία ως ένα ταξίδι στον… παράδεισο. Μάλιστα σε μια ομάδα στο Facebook, την οποία επισκέπτονται σχεδόν αποκλειστικά Σύροι, ένας νεαρός άνδρας περιγράφει τη Γερμανία ως «τη χώρα των ευκαιριών». Στην ανάρτησή του καλεί τους συμπατριώτες του να βιαστούν να φτάσουν εκεί: «Η Γερμανία θα δεχθεί φέτος ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για εμάς!».

Στον ιστότοπο της λιβανέζικης εφημερίδας αλ Ντιγιάρ, η οποία πρόσκειται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η φυγή από τη Συρία εμφανίζεται ακόμη πιο εύκολη. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Νορβηγία και η Σουηδία θα στείλουν πλοία για να μεταφέρουν πρόσφυγες από τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Φήμες όπως αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και τις γερμανικές πρεσβείες στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «επικίνδυνες φήμες», οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ολοένα και περισσότερους Σύρους, αλλά και άλλους ανθρώπους από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις, να αποπειραθούν το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Κάποιες από αυτές τις φήμες διαδίδονται από τους ίδιους τους διακινητές, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από τους πρόσφυγες.

Ήδη οι φήμες στο Διαδίκτυο έχουν οδηγήσει σε χαοτικές συνθήκες σε κάποιες πρεσβείες. Στον Λίβανο διαδόθηκε πριν λίγες ημέρες η φήμη ότι μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση με συνοπτικές διαδικασίες στη γερμανική πρεσβεία για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία. Λίγες ώρες αργότερα πολλοί άνθρωποι είχαν συρρεύσει μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας.

Δεν είναι μόνο οι Σύροι που παρακολουθούν το Διαδίκτυο προσεκτικά. Και στην Καμπούλ διαδόθηκε η φήμη ότι οι Αφγανοί μπορούν να λάβουν χωρίς πρόβλημα άσυλο στη Γερμανία, αν καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί.

Εκτός όμως από τις φήμες η Γερμανία φαίνεται να έχει αναχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό των προσφύγων και εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής του Βερολίνου: Η απόφαση της Άνγκελας Μέρκελ να αφήσει να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες από την Ουγγαρία, το γεγονός ότι οι Σύροι δεν στέλνονται πίσω στη χώρα τους εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται εκεί, αλλά και οι δηλώσεις της Μέρκελ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν όρια στην υποδοχή προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο συνέβαλαν σε αυτό.

Για αυτό τον λόγο αρκετές γερμανικές πρεσβείες έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης στο Διαδίκτυο. Στο υπουργείο Εξωτερικών μιλάνε για «μια επίθεση ενημέρωσης στις σημαντικότερες χώρες προέλευσης και διέλευσης» των μεταναστών. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αποτρέψουν να χειροτερέψουν την ήδη δύσκολη κατάστασή τους με λανθασμένες ιδέες και ψευδείς προσδοκίες» και τελικά να απογοητευτούν.

Οι πρεσβείες βασίζονται κυρίως σε στοιχεία. Η γερμανική πρεσβεία στο Κάιρο για παράδειγμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που εξηγεί τις πιθανότητες που έχει κάποιος να λάβει άσυλο στη Γερμανία. Από τους 800.000 πρόσφυγες που αναμένονται φέτος στη χώρα, ένας μεγάλος αριθμός δεν θα λάβει άσυλο και θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Γερμανία, εξηγεί.

Στο Αφγανιστάν η γερμανική πρεσβεία χρησιμοποιεί αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία και έγραψε την Τετάρτη στον λογαριασμό της στο Twitter ότι μόνο το ένα τρίτο των αιτούντων άσυλο θα αναγνωριστεί στη Γερμανία. Επιπλέον επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ και δεν θα μπορούν να επιλέξουν σε ποια χώρα θα καταλήξουν.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Από τη μία η Γερμανία έχει εμφανιστεί έτοιμη να δεχθεί τους πρόσφυγες. Από την άλλη το υπουργείο φοβάται ότι οι φήμες μπορεί να υποκινήσουν χιλιάδες ανθρώπους στη Μέση Ανατολή να φύγουν και τελικά να μην καταφέρουν να λάβουν άσυλο στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊνμάιερ: Η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ΕΕ…

Οι απάνθρωπες συνθήκες διανομής τροφίμων σε πρόσφυγες στην Ουγγαρία – ΒΙΝΤΕΟ

Χτυπούν τους πρόσφυγες με τα γκλομπ στα Σκόπια – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ