“Κάλεσμα” της Wikipedia στους επιστήμονες

Η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η Wikipedia, προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους επιστήμονες ως συγγραφείς των λημμάτων της, προκειμένου να γίνει πιο αξιόπιστη.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνάντηση στο Λονδίνο, στην οποία οι συντάκτες της Wikipedia απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στον επιστημονικό και ιατρικό κόσμο να μην «σνομπάρει» την online εγκυκλοπαίδεια -κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα- αλλά αντίθετα να συμμετάσχει ενεργά, ώστε τα άρθρα της να έχουν μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία.

Το γεγονός ότι κάθε χρήστης, ειδικός και μη, μπορεί ανώνυμα να συνδιαμορφώσει το περιεχόμενο της Wikipedia, την καθιστά κάπως ύποπτη στα μάτια πολλών επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτή η «δημοκρατία» μάλλον αποβαίνει σε βάρος της επιστημονικής αλήθειας. Από την πλευρά της, η Wikipedia ξεκινά μια προσπάθεια να φέρει περισσότερους επιστήμονες κοντά της, σπάζοντας το υπάρχον φράγμα καχυποψίας.

Την πρωτοβουλία για την πρώτη επιστημονική συνδιάσκεψη (Wikipedia Science Conference) του Λονδίνου, σύμφωνα με το “Nature”, είχε ο Μάρτιν Πούλτερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος θεωρεί ότι ήδη η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια έχει υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, αλλά υπάρχουν περιθώρια να το βελτιώσει κι άλλο.

Ο αριθμός των πρόθυμων χρηστών να γράψουν περιεχόμενο για τη Wikipedia, πέφτει συνεχώς, ενώ μεταξύ των επιστημόνων ποτέ δεν ήταν μεγάλος.

Σύμφωνα με τον Πούλτερ, ένα πρόβλημα είναι ότι η Wikipedia γράφεται από διαφορετικούς ανθρώπους πρόταση-πρόταση (κάτι πολύ διαφορετικό από τη συγγραφή μιας επιστημονικής εργασίας), ενώ υπάρχει και το πρόβλημα ότι γενικά οι επιστήμονες δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν με τη Wikipedia.

Ένα πρώτο βήμα, που αποτελεί κατ’ εξοχήν ζητούμενο, είναι να βελτιωθούν οι βιογραφίες των εν ζωή επιστημόνων (η ποιότητά τους συχνά είναι μέτρια), καθώς και να προστεθούν νέες για όσους δεν υπάρχουν ακόμη λήμματα (δεν είναι λίγοι). Αν ένας επιστήμονας δει μια καλή βιογραφία του στη Wikipedia, μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να φιλοτιμηθεί να γίνει εθελοντής συντάκτης της.

Διαβάστε επίσης:

Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη θαλάσσια χελώνα – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ