DW: Με ελληνικό ενδιαφέρον η Σύνοδος των G20

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών ξεκίνησαν τις επαφές τους στην Άγκυρα. Πέρα από την παγκόσμια οικονομία, τη σύνοδο αναμένεται να απασχολήσει και το ελληνικό χρέος.

Με την ανακοίνωση, την τελευταία στιγμή, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας ακύρωσε τη συμμετοχή του στις σημερινές εργασίες, ξεκίνησε η κοινή Σύνοδος των G20 στην Άγκυρα, όπου με προεδρεύουσα χώρα φέτος την Τουρκία οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των «20» συζητούν σήμερα και αύριο τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Κίνα, αλλά και οι επιπτώσεις από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED κυρίως στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τουρκία, εκτιμάται ότι θα συζητηθούν εκτεταμένα. Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η αμερικανική πλευρά πρόκειται να θέσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ακόμη, θα τονίσουν την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα καθώς και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αμφιβολίες για το τουρκικό οικονομικό μοντέλο

«Οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση μιας ισχυρής ανάπτυξης μέσα από συνολική δράση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τσεβντέτ Γιλμάζ, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε χθες ότι ζήτησε από τις χώρες μέλη της ομάδας των G20 να προετοιμάσουν επενδυτικές στρατηγικές προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή, ισορροπημένη και βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.

Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν τους πολλούς ενδοιασμούς που δημιουργούνται για το κατά ποσό η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει πλέον ένα επιτυχημένο παράδειγμα οικονομικού μοντέλου ύστερα από την πρόσφατη πολιτική κρίση που έχει πλήξει άμεσα την οικονομία της.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Το ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ μειώθηκε απότομα

FT: Η προσφυγική κρίση σε αριθμούς – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ