Σουλτς: ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατηγόρησε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt του Σαββάτου ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για αποτυχία στο πεδίο της αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων. Ο κ. Σουλτς δεν κατονόμασε μεν συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο είναι γνωστό ότι πολλά κράτη της ανατολικής Ευρώπης μαζί με τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία απέτρεψαν την υιοθέτηση συστήματος ποσόστωσης, που είχε προτείνει η Κομισιόν με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων.

Ο Μ. Σουλτς υπερασπίζεται τη Γερμανία

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία της ΕΕ, αλλά με την ολοφάνερη αποτυχία ορισμένων κυβερνήσεων, οι οποίες αποποιούνται των ευθυνών τους αποτρέποντας μία κοινή ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε τα κράτη που ακολουθούν αυτήν την πολιτική να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. «Οι κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να άρουν τους αποκλεισμούς τους και να τερματίσουν αυτό το αναξιοπρεπές παιχνίδι», υπογράμμισε ο Σουλτς, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν προ πολλού προσκομίσει στο τραπέζι πρακτικές προτάσεις, οι οποίες όμως απέτυχαν εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων, που αδιαφορούν για το ευρωπαϊκό συμφέρον. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κυνικό, αν κοιτάξει κανείς τον πόνο των προσφύγων». Όπως διευκρίνισε ο Μάρτιν Σουλτς, «εν τέλει πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκή λύση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαίρεσε από την κριτική του τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δέχθηκε να υποδεχθεί 10.500 πρόσφυγες που μετακινήθηκαν -αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από όσο είχε ζητηθεί (8.763 πρόσφυγες).

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Στον Πειραιά το “Ελ. Βενιζέλος” με 2.488 μετανάστες 

Αυστρία – 70 τα πτώματα μεταναστών που βρέθηκαν σε φορτηγό-ψυγείο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ