Ελβετία, Γερμανία και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις απέναντι στα δίκτυα των δουλεμπόρων

Η Ελβετία, η Γερμανία και η Ιταλία θα συγκροτήσουν από τον Σεπτέμβριο μια κοινή μονάδα επέμβασης που θα έχει ως στόχο να εντοπίζει και να εξαρθρώνει τα δίκτυα των διακινητών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από ελβετικές πηγές.

Εδώ και πολλούς μήνες σχεδιάζεται ο τρόπος λειτουργίας της μονάδας αυτής και καθορίζονται οι όροι για τη συνεργασία των τριών χωρών, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής ελβετικής αστυνομίας (Fedpol), η Κάθι Μάρετ.

Καθώς στην Ελβετία η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων είναι αρμοδιότητα των καντονιών, ανέλαβε το καντόνι Τιτσίνο –κοντά στα σύνορα με την Ιταλία– να συγκροτήσει αυτή τη μονάδα σε συνεργασία με τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ομοσπονδιακές ελβετικές αρχές, διευκρίνισε η Μάρετ.

Η μονάδα θα εδρεύει στο Κιάσο της Ελβετίας, μια μικρή πόλη πάνω στα σύνορα με την Ιταλία. Θα αποτελείται από Ελβετούς συνοριοφύλακες και Ιταλούς και Γερμανούς αστυνομικούς. “Θα βρίσκεται εκεί για να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να εξαρθρώνει τα δίκτυα των διακινητών”, πρόσθεσε.

Για πολλούς μετανάστες που κατευθύνονται στη βόρεια Ευρώπη, η Ελβετία αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο: οδηγεί από την μία στη Γερμανία και από την άλλη στη Γαλλία, πάντα μέσω της Ιταλίας. Τους τελευταίους μήνες στο Κιάσο ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που αφίκνυνται με το τρένο από την Ιταλία πολλαπλασιάζεται διαρκώς.

Επισήμως, η Ελβετία κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αύξηση 47% στον αριθμό των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, κυρίως λόγω της άφιξης πολλών προσφύγων από την Ερυθραία. Ακολουθούν σε απόλυτους αριθμούς οι πρόσφυγες από τη Σομαλία, τη Σρι Λάνκα και τη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη καταδεικνύει πως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει μόνο την περιοχή αυτή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να εξαρθρώσουν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και να εγγυηθούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία – 70 τα πτώματα μεταναστών που βρέθηκαν σε φορτηγό-ψυγείο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ