3D εκτυπωτής στην υπηρεσία της… υαλουργίας – ΒΙΝΤΕΟ

Έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή γυαλιού παρουσίασαν ερευνητές του MIT. Η πειραματική συσκευή με την G3DP αποτελείται από έναν θερμαινόμενο θάλαμο, εντός του οποίου το γυαλί λιώνει σε θερμοκρασίες από 1.040 έως 1.165 βαθμούς Κελσίου.

Η διαδικασία τήξης της πρώτης ύλης διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Στο επόμενο στάδιο, διάρκειας περίπου δύο ωρών, διοχετεύεται μέσα στον θάλαμο αέριο ήλιο, το οποίο διογκώνει τις φυσαλίδες που μπορεί να υπάρχουν στο ρευστό γυαλί και τις μεταφέρει στην επιφάνεια όπου σκάνε και το υγρό ομογενοποιείται.

Στη συνέχεια το ρευστό γυαλί, καθαρό από φυσαλίδες, διοχετεύεται στο ακροφύσιο του εκτυπωτή, το οποίο δημιουργεί το επιθυμητό τρισδιάστατο σχέδιο αφήνοντας αλλεπάλληλα στρώματα ημίρρευστου υλικού.

Το αντικείμενο τυπώνεται μέσα σε έναν δεύτερο θερμαινόμενο θάλαμο, ο οποίος διατηρείται στους 480 βαθμούς Κελσίου και επιτρέπει στο γυαλί να κρυώσει αργά και να μην εμφανίσει ρωγμές.

Οι ερευνητές του MIT εκτύπωσαν γυάλινα βάζα, τα οποία θα εκτεθούν το 2016 στο Μουσείο Design του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν και τα οποία έχουν σχήματα που δύσκολα μπορούν να αναπαράγουν οι συμβατικές τεχνικές υαλουργίας.

Το G3DP έχει ωστόσο κάποια μειονεκτήματα που οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να λύσουν: πρώτον, το ρευστό γυαλί πέφτει από το ακροφύσιο μόνο με τη δύναμη της βαρύτητας με συνέπεια η ροή του υλικού να μην είναι απόλυτα ομαλή. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι επόμενες εκδόσεις του συστήματος, το ακροφύσιο θα ενσωματώνει μηχανισμό ενεργού παροχής.

Περαιτέρω βελτίωση θα μπορούσε να επιτευχθεί με λογισμικό που επιτρέπει την ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας στους δύο θαλάμους.

Σύμφωνα με το econews.gr, το σύστημα θα παρουσιαστεί στο τεύχος Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης 3D Printing and Additive Manufacturing.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι 100.000 servers της Google – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ