Süddeutsche: Το φαινόμενο Τσίπρας

«Φαινόμενο Τσίπρας» επιγράφεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung:

«Ποιος ακριβώς είναι λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας; Ένας αριστερός; Ένας λαϊκιστής; Ένας μεταρρυθμιστής; Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εξής: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μία σχέση πάθους με την εξουσία. Όποιος ψάχνει στην Ευρώπη μία χαρισματική, ηγετική φιγούρα, έναν χαρακτήρα με αναμφισβήτητο ένστικτο νικητή, ας αρχίσει να ψάχνει από την Ελλάδα».

Όμως ο αρθρογράφος παρακολουθεί με κριτική διάθεση τις κινήσεις του πρωθυπουργού:

«Ο Τσίπρας ήταν που επέβαλε τις επαναληπτικές εκλογές του 2012, όταν το κόμμα του σταματούσε κάθε μεταρρύθμιση. Ο Τσίπρας ήταν που κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με ένα πρόγραμμα απόλυτης άρνησης των μεταρρυθμίσεων. Και ο Τσίπρας είναι που εμφανίζεται τώρα ως μεταρρυθμιστής, εφοδιασμένος με τα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας και απαλλαγμένος από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του. Μετά από τόσες μεταστροφές και αναπηδήσεις μόνο ένας παραμένει αλώβητος: Ο Αλέξης Τσίπρας».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Tageszeitung ανατρέχει σε παλαιότερους σταθμούς της πολιτικής σταδιοδρομίας του Αλέξη Τσίπρα, από τις σχολικές καταλήψεις της δεκαετίας του ´90 μέχρι την υποψηφιότητα – έκπληξη στις δημοτικές εκλογές του 2006, αλλά και την τελική σύγκρουση με τον Αλέκο Αλαβάνο. Όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος θεωρείται πολιτικό του πρότυπο, «ο Τσίπρας έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: Δεν ανήκει στις παλαιές οικογένειες των πολιτικών και στις κομματικές φατρίες που επί δεκαετίες συνέβαλαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και κατέστησαν παγκοσμίως γνωστό το ελληνικό πελατειακό σύστημα. Μπορεί να οικοδομήσει πάνω σε αυτό. Είτε τον αφήσει ο Λαφαζάνης, είτε όχι».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Έτσι ήταν οι… “θεσμοί” στα νιάτα τους – ΦΩΤΟ

Η ευχή του Ραχόι για τις εκλογές στην Ελλάδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ