Το Podemos εκφράζει τη λύπη του για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για «τον διχασμό» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συμπαρατάσσεται στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας ωστόσο παράλληλα «το θάρρος» του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επομένη της υποβολής της παραίτησής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε «ένα μάθημα θάρρους, ευθύνης και εμπιστοσύνης στον λαό του», δήλωσε ο Ινίγο Ερεχόν, δεύτερος τη τάξει στο κόμμα Podemos, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να παραιτηθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το ισπανικό κόμμα, το οποίο είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, εξέφρασε πάντως τη λύπη του για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι καλή είδηση», τόνισε ο Ερεχόν.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) αποπειράθηκε να αξιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ επισείοντάς τα σαν φόβητρο για να πείσει τους πολίτες να μην αναδείξουν το Podemos στην εξουσία στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, που αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς.

«Ο λαϊκισμός οδηγεί σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος κατά τη διάρκεια της έγκρισης από το ισπανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας της ευρωζώνης με την Ελλάδα την Τρίτη, κάνοντας μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στο Podemos.

Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα του, ο δεύτερος τη τάξει του Podemos κατηγόρησε το PP και τους Σοσιαλιστές (PSOE, αξιωματική αντιπολίτευση) ότι αποπειρώνται να «εκμεταλλευθούν διεθνή ζητήματα για να αποκρύψουν τα ντροπιαστικά προβλήματα στην Ισπανία», αναφερόμενος στις πολυάριθμες υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες ταλανίζουν τα δύο κόμματα.

Ο Ερεχόν, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Ελλάδα κάνοντας λόγο για «χρηματοοικονομικό πραξικόπημα», έστρεψε επίσης τα πυρά του εναντίον της καγκελαρίου της Γερμανίας, που είναι εξάλλου ένας από τους αγαπημένους στόχους του κόμματός του.

«Ό,τι είναι καλό για την κυρία Μέρκελ και για τις γερμανικές τράπεζες δεν είναι καλό και για τις χώρες του νότου», τόνισε, καλώντας τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «βγουν από το αδιέξοδο της λιτότητας».

 

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Να διεξαχθούν οι εκλογές το ταχύτερο δυνατόν

Ζάιμπερτ: Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Το νέο πρόγραμμα μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα στη σταθερότητα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ