Υπέρ του ελληνικού πακέτου θα ψηφίσει το SPD

Υπέρ του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα θα ψηφίσουν αύριο στη Βουλή οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» και επισήμανε ότι για το SPD η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Η εναλλακτική, σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως σημείωσε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ του SPD, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ολομέλειας της Μπούντεσταγκ για το ελληνικό πακέτο βοήθειας.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD επισήμανε: «Είναι καλό εάν το ΔΝΤ συνεισφέρει με τη μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία του, αλλά το θέμα είναι κυρίως η ουσιαστική τεχνογνωσία. Αν συμμετέχει και οικονομικά, τόσο το καλύτερο. Αλλά επί της ουσίας πρέπει να είναι επίσης σαφές ότι το ΔΝΤ είναι στην πραγματικότητα ένας οργανισμός για τον Τρίτο Κόσμο και όχι για την Ευρωζώνη».

Ο κ. Σνάιντερ τάχθηκε ακόμη και υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων που θα πρέπει να συζητηθούν τον Οκτώβριο.

«Αυτό αποτελεί υπόσχεση και της καγκελαρίου έναντι των Ελλήνων και των άλλων αρχηγών», υπενθύμισε και άσκησε κριτική στους χριστιανοδημοκράτες και τους χριστιανοκοινωνιστές κυβερνητικούς εταίρους του SPD, υποστηρίζοντας ότι δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση.

«Ήταν πάντα μια ψευδαίσθηση του CDU να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορούσε να επιστρέψει έπειτα από δύο ή τρία χρόνια στις αγορές. Αυτό δεν γίνεται, το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο και η χώρα έχει μεταρρυθμιστεί πολύ λίγο τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε ο κ. Σνάιντερ, για να καταλήξει λέγοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με χρόνο αλλά και «πολύ έλεγχο». Δεν πρόκειται για λευκή επιταγή, διευκρίνισε, αλλά «κάθε εκταμίευση θα παρακολουθείται – αν εισπράττονται πραγματικά οι φόροι, κυρίως από τους πιο πλούσιους και αν θα σπάσει το μονοπωλιακό σύστημα και θα καταργηθεί η πελατειακή οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Süddeutsche: Ύπουλη η δήλωση της Μέρκελ

Επίθεση SPD στους “αντάρτες” βουλευτές της Μέρκελ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ