Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο με μετανάστες – 40 νεκροί

Τουλάχιστον 40 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο βρέθηκαν σήμερα νεκροί, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Τα θύματα πιστεύεται ότι πέθαναν από ασφυξία από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων όταν το πλοίο έβαλε νερά στο αμπάρι, δήλωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση ο καπετάνιος πλοίου του πολεμικού ναυτικού, το οποίο ηγήθηκε των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ο Μάσιμο Τότζι διευκρίνισε ότι όταν οι άνδρες του ανέβηκαν στο πλοίο με τους μετανάστες βρήκαν τους νεκρούς στο αμπάρι. Οι σοροί τους ήταν “βυθισμένες στο νερό, σε καύσιμα και σε ανθρώπινες ακαθαρσίες”.

Στο πλοίο του, το Cigala Fulgosi, μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 300 επιζήσαντες, στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου RaiNews, η οποία βρισκόταν για ρεπορτάζ στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων του ναυτικού, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος).

Ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού εντόπισε ένα πλοίο που παρουσίαζε προβλήματα σε απόσταση περίπου 21 ναυτικών μιλίων ανοιχτά των λιβυκών ακτών, νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Το πλοίο αυτό ήταν “υπερφορτωμένο και άρχιζε να βουλιάζει”, σχολίασε η δημοσιογράφος του RaiNews.

Στη συνέχεια ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού το προσέγγισε και άρχισε επιχειρήσεις διάσωσης και στην συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι στο αμπάρι του υπήρχαν περίπου 40 πτώματα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες μεταναστών που επέζησαν του επικίνδυνου αυτού ταξιδιού ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, οι παράνομοι διακινητές συνηθίζουν να στοιβάζουν στα αμπάρια των πλοίων τους μετανάστες που έχουν πληρώσει τα λιγότερα χρήματα για την μεταφορά τους.

Περιορισμένοι σε αυτόν τον μικρό χώρο, οι μετανάστες κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασφυξία που προκαλείται είτε από τον μεγάλο συνωστισμό είτε από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων, ή ακόμη και να πνιγούν αν το πλοίο ανατραπεί και βυθιστεί προτού προλάβουν να βγουν.

Πολύ συχνά οι διακινητές ή οι επιβάτες που βρίσκονται στην γέφυρα του πλοίου χρησιμοποιούν βία κατά την διάρκεια του ταξιδιού για να εμποδίσουν αυτούς που βρίσκονται στο αμπάρι να βγουν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει την ανατροπή των πλεούμενων στα οποία επιβαίνουν τα οποία είναι πάντα υπερφορτωμένα.

Σχεδόν 2.000 μετανάστες έχουν διασωθεί αυτήν την εβδομάδα, ενώ από την περασμένη Τρίτη αγνοείται η τύχη έως και 50 μεταναστών, το πλοίο των οποίων βυθίστηκε στην Μεσόγειο.

Επίσης περίπου 200 μετανάστες πιστεύεται ότι πνίγηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν ανατράπηκε το πλοίο που τους μετέφερε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια έχουν χάσει μέχρι στιγμή φέτος την ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, σε σύγκριση με τους συνολικά 3.279 νεκρούς καθ’όλη την διάρκεια της περσινής χρονιάς, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Διάσωση μεταναστών από το λιμενικό στα Ίμια

Σε ακατοίκητο νησάκι των Σποράδων εγκαταλείφθηκαν Σύροι μετανάστες 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ