Εκστρατεία του Όσμπορν στη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι για να προβάλει τα επιχειρήματα του Λονδίνου υπέρ της προώθησης μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη στήριξη του Γάλλου ομολόγου του για να συναφθεί μια συμφωνία που το Συντηρητικό Κόμμα θα παρουσιάσει κατόπιν στους Βρετανούς εκλογείς, πριν διεξαχθεί το υπεσχημένο δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί ξανά τους όρους της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη συνέχιση της παραμονής της ή όχι σε αυτήν ως τα τέλη του 2017.

Το ταξίδι του Όσμπορν στο Παρίσι, το πρώτο μιας σειράς επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει στόχο να προχωρήσει ο διάλογος που αναπτύχθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Κάμερον με τους υπόλοιπους 27 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ νωρίτερα φέτος, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Όσμπορν πρόκειται να τονίσει ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης στις μεταρρυθμίσεις αυξάνεται σε όλη την ΕΕ και είναι πλέον καιρός να γίνουν βαθιές και διαρκείς τομές.

«Το δημοψήφισμα στη Βρετανία αποτελεί μια ευκαιρία να εξηγηθούν οι λόγοι που είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση σε όλη την ΕΕ», πρόκειται να πει ο Όσμπορν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

«Θέλω να δω μια νέα διευθέτηση στην Ευρώπη, που θα την καθιστά πιο ανταγωνιστική και δυναμική, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ευημερία και ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν, όχι μόνο για εκείνους που ζουν στη Βρετανία», θα αναφέρει ακόμη.

Η υπόσχεση του Κάμερον για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δόθηκε πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου, για να εξουδετερωθεί η απειλή του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και να κατευναστούν οι ευρωσκεπτικιστές στις τάξεις των Τόρις.

Η πιθανότητα η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της τακτικής κίνησης αυτής όμως θορυβεί συμμάχους της χώρας όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς και κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι η παραμονή της Βρετανίας εντός της ΕΕ επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να τρέφει πολύ μεγαλύτερη πίστη στην δύναμη των διατλαντικών σχέσεων.

Ορισμένοι βουλευτές εξοργίστηκαν από την παρέμβασή του στον διάλογο, υποστηρίζοντας ότι φάνηκε σαν να προσπαθεί να κάνει μαθήματα στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης:

Independent: Μέσα σε έναν χρόνο θα διεξαχθεί το βρετανικό δημοψήφισμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ