Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Ισραηλινού κατάσκοπου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος πρόωρα ο Τζόναθαν Πόλαρντ, ο άλλοτε αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πόλαρντ πρέπει να εκτίσει ολόκληρη την ποινή, 30 χρόνια κάθειρξη, η οποία του είχε επιβληθεί. Σημείωσε ότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το Νοέμβριο ίσως αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στη διαδικασία και την όποια έκβασή της.

Εξάλλου, κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριψε την εκτίμηση της  Wall Street Journal ότι η απελευθέρωση του Πόλαρντ συνδέεται με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ μετά τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτάχθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις να απελευθερωθεί ο Πόλαρντ μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλοι παραδέχονται πως η διαδικασία θα πάρει μήνες και πιθανόν δεν θα ολοκληρωθεί παρά με την εξέταση της πιθανής αποφυλάκισής του υπό όρους από το Συμβούλιο Αναστολών τον Νοέμβριο.

Η μια ισραηλινή κυβέρνηση μετά την άλλη έχουν καλέσει να αφεθεί ελεύθερος ο Πόλαρντ, κάτι που θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό σο Ισραήλ, όμως οι πρόεδροι των ΗΠΑ πρόβαλαν πάντοτε αντίσταση στο αίτημα αυτό. Ο Πόλαρντ, 60 ετών, είχε καταδικαστεί το 1987 για κατασκοπεία για λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης και του είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ “επέμενε πάντα και συνεχίζει να επιμένει ότι ο Τζόναθαν Πόλαρντ πρέπει να εκτίσει ολόκληρη την ποινή η οποία του επιβλήθηκε για τα σοβαρά εγκλήματα που διέπραξε”, ενώ η υπόθεσή του θα εξεταστεί από την Επιτροπή Αναστολών “με βάση τις νόμιμες διαδικασίες”, επισήμανε ο Άλιστερ Μπάσκι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. “Δεν υπάρχει απολύτως καμιά σύνδεση ανάμεσα στην υπόθεση του κ. Πόλαρντ και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Νετανιάχου ασκεί προσωπικά πιέσεις επί χρόνια στις ΗΠΑ για να αποφυλακίσουν τον Πόλαρντ, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Μπάτνερ, στη Βόρεια Καρολίνα, και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας -πάσχει από διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποφυλάκισης του Πόλαρντ την άνοιξη του 2014, για να ενθαρρύνει το Ισραήλ και να σημειωθεί πρόοδος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά η ιδέα ξεσήκωσε κατακραυγή στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι εγκαταλείφθηκε γρήγορα. 

 

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανικά στρατεύματα θα εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό 

Στην πατρίδα του πατέρα του έφτασε ο Ομπάμα – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ