Στίγκλιτς: Η συμφωνία επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο

«Ασυνάρτητο πρόγραμμα, που αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά» χαρακτηρίζει ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη Web Tv του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη συμφωνία με τους εταίρους, τονίζοντας ότι επιβλήθηκε στην Ελλάδα με «το πιστόλι στον κρόταφο». 

«Είχαμε πέντε χρόνια λιτότητας που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ακόμα και το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ έχει πει πως πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά, παρά ταύτα, δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους. Άρα, πρέπει κανείς να δει το πρόγραμμα ως ασυνάρτητο, όχι ένας δρόμος μπροστά που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ήταν ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις» εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος ,μιλώντας στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ‘Αννυ Ταπάσκου,στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που διοργανώθηκε φέτος στην Κέρκυρα.

«Η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο, άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Στίγκλιτς και προσθέτει: «Η δική μου ερμηνεία είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

Ερωτηθείς για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ.Στίγκλιτς εκφράζει την πεποίθηση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σκληρή διαπραγμάτευση. «Πιστεύω ότι πολλά εξαρτώνται από αυτό. Νομίζω ότι εγώ και άλλοι θα εργαστούμε για να δούμε πόση πίεση μπορούμε να ασκήσουμε για να διευρύνουμε τους βαθμούς ελαστικότητας. Πολλοί από τους όρους, για παράδειγμα αυτοί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι οι πιο σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες είναι μάλιστα ακόμα και κακά σχεδιασμένες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει διάθεση για συνεργασία με την Ελλάδα, να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές που είναι οι πιο σημαντικές για να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία, να αποδυναμωθεί ή ολιγαρχία, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφθοράς. Δυστυχώς, στο παρελθόν, κάποιοι από τους όρους και οι θέσεις που η τρόικα έχει υποστηρίξει, υπονόμευσαν τις προσπάθειες που έκαναν κάποιες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν είχαν αντίληψη των λεπτών αποχρώσεων στον τρόπο που αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν, τον τρόπο που η ολιγαρχία διατηρείται» υπογραμμίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Αναφορικά με τον ρόλο και την πολιτική της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο Τζότζεφ Στίγκλιτς χαρακτηρίζει λανθασμένη τη γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας. Όπως λέει «είναι πολύ δύσκολο για μένα να καταλάβω μεγάλο μέρος της γερμανικής θέσης γιατί δεν βγάζει πολύ νόημα από οικονομική άποψη. Έχει αποδειχτεί λάθος – είχε αποδειχτεί λάθος πριν καν ξεκινήσει από την οικονομική θεωρία- η εμπειρία με τη λιτότητα έχει πάντα δείξει ότι είναι μια αποτυχία. Θα μπορούσε να γίνει ένας βαθύς ανασχεδιασμός του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ξέρει τους νόμους και κανόνες της Ευρώπης και δεν θα πρότεινε κάτι που είναι ανέφικτο»

Ο Αμερικανός οικονομολόγος καταφέρεται εναντίον της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις. Εκφράζει, όμως, την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να βγει από την κρίση. «Πάντα υπάρχει ελπίδα. Εν μέρει επειδή έχω δει την ανθεκτικότητα των Ελλήνων, τη δύναμη, την ευφυΐα με την οποία έχουν προσεγγίσει αυτά τα προβλήματα. Όσο διατηρείται αυτή η κοινωνική συνοχή, όσο υπάρχει αυτή η δέσμευση, νομίζω ότι υπάρχει βάση για ελπίδα» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Δείτε επίσης:

CNBC: Ποια ελληνική κρίση; Στη Μύκονο το πάρτυ δεν σταματά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ