Λιβύη – Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών

Δεκάδες άτομα έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών στη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λιβύης, είπαν αξιωματούχοι, την Τρίτη, καθώς επεκτείνεται η αστάθεια στην απόμακρη αυτή περιοχή της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο κυβερνήσεων που μάχονται για τον έλεγχο του βορά έχει πλήξει ιδιαίτερα το φτωχότερο νότιο κομμάτι, εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό στα πάντα, από καύσιμα και τρόφιμα μέχρι χρήματα από την κεντρική τράπεζα, καθώς έχουν σταματήσει οι πτήσεις από την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.

Οι μαχητές των δύο φυλών, Τουαρέγκ και Τέμπου, έχουν εκμεταλλευτεί ένα κενό στην ασφάλεια της περιοχής για να ασκήσουν έλεγχο σε μια αχανή έκταση που έχει περιθωριοποιηθεί από το κράτος εδώ και καιρό. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν πριν από τέσερις μέρες, σε ένα προάστειο της Σάμπα, είπε ο δήμαρχος της πόλης, Χάμεντ Ράφα αλ Χαγιάλι.

Αξιωματούχος των Τέμπου είπε ότι ξεκίνησαν αφού ένα μέλος της φυλής σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου. “Γύρω στα 29 μέλη της φυλής Τουαρέγκ σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις”, είπε ο Χαγιάλι τηλεφωνικά από την Σάμπα, περίπου 700χμ νότια της Τρίπολης. Οκτώ μέλη της φυλής Τέμπου σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, είπε ένας αξιωματούχος της περιοχής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χαγιάλι είπε ότι τα γεροντότερα μέλη των φυλών είχαν προσπαθήσει για συμφωνία εκεχειρίας αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν. Η πόλη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τρίπολη αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ – 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις

 ΗΠΑ: Νεκρό ανώτατο στέλεχος της Αλ-Κάιντα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ