• Telegraph: Οι Αυστραλοί θα γίνουν οι επόμενοι Έλληνες

  3:41 μμ, Δευτέρα 20 Ιουλ 2015 3:41 μμ, Δευτέρα 20 Ιουλ 2015

  Η καθίζηση των τιμών στις αγορές πολύτιμων μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων διεθνώς απειλεί να μετατρέψει την φαινομενικά ισχυρή οικονομία της Αυστραλία στην Ελλάδα του νότιου ημισφαιρίου, προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το δημόσιο χρέος της χώρας δεν ελέγχεται από κάποια «φιλική» δύναμη όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά από τους Κινέζους που έχουν αγοράσει μεγάλο μέρος των κρατικών τίτλων της χώρας της Ωκεανίας.

  Ήδη η ανεργία αυξάνεται και παρότι δεν έχει ακόμη βγει εκτός ελέγχου, τα μέτρα που ελήφθησαν δεν δείχνουν να αποδίδουν, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.

  Η πιο πλούσια γυναίκα της χώρας, Τζίνα Ράινχαρτ, που ελέγχει μεγάλο μέρος των εξορύξεων στην Αυστραλία, προχώρησε προ εβδομάδων σε μείωση 10% στους εργαζόμενούς της, προειδοποιώντας ότι εάν αντιδρούσαν θα ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε απολύσεις.

  Οι απώλειες της περιουσίας του οικογενειακού ομίλου εκτιμάται ότι έφτασαν τα 11 δισ. δολάρια Αυστραλίας λόγω της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων διεθνώς, καθώς η ζήτηση στην Ασία μειώνεται και το φαινόμενο επεκτείνεται στον στον υπόλοιπο πλανήτη.

  Η Αυστραλία είχε συνάψει μία πολυετή συμφωνία με την Κίνα, η οποία απορροφούσε το μεγαλύτερο ποσοστό των εξορύξεων της χώρας και η επιβράδυνση της ανάπτυξης επέφερε σοβαρό πλήγμα στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς η εξαγωγή διαφόρων υλικών εξόρυξης αποτελούσε και αποτελεί την «ατμομηχανή» της αυστραλιανής οικονομίας (εξαρτάται σε ποσοστό 65% από τις εξαγωγές της).

  Έτσι, η Αυστραλία αναγκάζεται να βγει στις αγορές σε μία αρνητική συγκυρία για να δανειστεί, επιδεινώνοντας το δημόσιο χρέος της, επιβάλλοντας παράλληλα πολιτικές λιτότητας στο εσωτερικό.

  «Μία παρατεταμένη ύφεση στις τιμές των προϊόντων και στις εξαγωγές, θα μπορούσε να προκαλέσει μία κρίση ανάλογη με της Ελλάδας, με την Κίνα να αναλαμβάνει τον ρόλο του τραπεζίτη έκτακτης ανάγκης, αντί για της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ομογενής οικονομολόγος κ. Κουκουλάς στην βρετανική εφημερίδα.

  Για την ώρα τα πράγματα είναι υπό έλεγχο (ο κ.Κουκουλάς εκτιμά ότι το χρέος θα φτάσει στο 60% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου), αλλά οι τάσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές, ενώ την ίδια ώρα στην αγορά ακινήτων καταγράφεται σταθερά ανοδική τάση, γεγονός που απειλεί να μεταβληθεί σε φαινόμενο «φούσκας».

  Η αύξηση του δανεισμού της Αυστραλίας από τις αγορές, ούτως ώστε να διατηρήσει το υψηλό βιοτικό της επίπεδο, μπορεί να αποδώσει για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, τονίζει η Telegraph. Με δεδομένα τα παραπάνω, η ελληνική λύση είναι προ των πυλών, με μείωση δημοσίων δαπανών, μέσω μείωσης μισθών και υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

  Πηγή: enikonomia.gr

  Δείτε επίσης:

  SZ: Οι Ελβετοί στέλνουν αίμα στην Ελλάδα παρά την αδυναμία πληρωμής

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα