Μέρκελ: Το Grexit δεν υφίσταται

«Εξαρτάται από το τι φαντάζεται κανείς ως Grexit. Διότι το ίδιο το Grexit δεν υφίσταται. Υπάρχει μόνο η δυνατότητα από κοινού με την Ελλάδα να βαδίσουμε έναν δρόμο ή να προκαλέσουμε μια χαοτική κατάσταση, διότι δεν θα υπήρχε μια κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών ή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά την καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «για αυτό υπήρχε αυτή η επιλογή στο τραπέζι, αλλά επιλέξαμε μια άλλη και αυτό μετ��άει, το ποιο δηλαδή ήταν το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, οι οποίες κράτησαν και πάρα πολύ». Μετράει λοιπόν ότι υπάρχει μια εντολή για διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, συνέχισε και επισήμανε ότι «σε αυτό συμφώνησαν τα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και αυτό πρέπει τώρα να υλοποιηθεί».

Σε ότι αφορά τα επιχειρήματα του ΔΝΤ αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους, η κυρία Μέρκελ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ελαφρύνσεις. «Είχαμε για τους ιδιώτες πιστωτές ένα εθελοντικό κούρεμα, έχουμε ήδη επιμηκύνει τους χρόνους αποπληρωμής και χαμηλώσει τα επιτόκια και για τέτοιες δυνατότητες μπορούμε τώρα να συζητήσουμε πάλι. Αυτό είναι μέρος της εντολής. Έχει καταγραφεί. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι του προγράμματος που τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε, τότε ακριβώς αυτό το ερώτημα θα συζητηθεί, αλλά είπαμε, ένα κλασικό κούρεμα χρέους, δηλαδή η άφεση 30, 40% του χρέους, δεν μπορεί να γίνει σε μια νομισματική ένωση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι, αν κάθε χώρα που έχει περισσότερα χρέη από τη χώρα που έχει τα λιγότερα στην νομισματική ένωση ζητούσε «κούρεμα», τότε θα μπαίναμε σε μια κατάσταση χωρίς τέλος. «Αυτό είναι μέρος της επιθυμίας του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, το ότι ένα κούρεμα δεν είναι δυνατό», κατέληξε.

Αναφερόμενη στην αρνητική ψήφο που έδωσαν βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, η Καγκελάριος ανέδειξε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ αυτής της εντολής. «Αυτό είναι που μετράει. Η κυβέρνηση συνολικά είχε μια πλειοψηφία. Όπως πάντα, πολύ συχνά σε αυτές τις περιόδους κρίσης, μετράει το γεγονός ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία», δήλωσε και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν καλά, προειδοποίησε ωστόσο ότι το Βερολίνο θα διαπραγματευτεί σκληρά «ώστε αυτό που έχουμε καταγράψει, αυτό που είναι μέρος της εντολής, να υλοποιηθεί πραγματικά». Αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο, συνέχισε, διότι υπάρχουν πράγματα που από το 2010 συζητούμε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα οποία ποτέ δεν έγιναν, αλλά έγιναν σε άλλες χώρες, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία και εκεί βλέπουμε ότι τώρα έχουμε ανάπτυξη. «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε καθόλου. Είχε ξεκινήσει λίγο στις αρχές του χρόνου, αλλά τώρα πολλά πάλι καταστράφηκαν – άρα γρήγορη διαπραγμάτευση, ώστε η χώρα να σταθεί γρήγορα στα πόδια της», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείσα για τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά την διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι έχουμε ένα κοινό αποτέλεσμα και ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει, όπως και η ίδια, αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Και μπορώ μόνο να πω ότι δεν ήρθε να μου ζητήσει κανείς την παραίτησή του και δεν έχω την πρόθεση να συνεχίσω αυτή την συζήτηση, αλλά τώρα θα εργαστούμε και μάλιστα μαζί στον συνασπισμό και στο κόμμα – κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί, έχουμε αρκετά άλλα προβλήματα», υπογράμμισε και ζήτησε να επικεντρωθούν όλοι στο αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα 11 εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν. «Ναι μεν αύριο θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, αλλά παραμένουν σε ισχύ σε πολλά θέματα οι έλεγχοι κεφαλαίων. Αυτό δεν είναι κανονική ζωή. Για αυτό πρέπει τώρα να γίνουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. Οι επιλογές έχουν συζητηθεί και εμείς κάναμε αυτή την επιλογή, η οποία προφανώς ήταν η σωστή και για τους άλλους 18 και τώρα έχουν ειπωθεί όλα για αυτό και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

 Απαντώντας σε ερώτηση αν πληγώνεται προσωπικά όταν την παρουσιάζουν ως ψυχρή και άκαρδη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ απαντά αρνητικά και διευκρινίζει ότι κάνει αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει: «Ένας συμβιβασμός μόνο για τον συμβιβασμό και για να έχουμε καλή ατμόσφαιρα, δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ευρώπη. Πάρα πολλές φορές αποφασίσαμε πράγματα που δεν τηρήθηκαν και αυτό οδηγεί στο ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη έναντι της Ευρώπης μειώνεται. Αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και σε αυτό υπάρχουν στιγμές όπου το θέμα δεν είναι η δημοτικότητα και τα βραβεία ομορφιάς, αλλά το να γίνει αυτό που είναι το σωστό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενη στο ζήτημα των προσφύγων, η Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι το «Δουβλίνο» δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα και προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε μια νέα λύση, σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε ό,τι αφορά τη υποδοχή προσφύγων, τότε η Συνθήκη του Σένγκεν, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση, δεν θα μπορεί να έχει ισχύ». Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένη για αυτό και έκανε λόγο για την ανάγκη η Σένγκεν να διασωθεί, με την δίκαιη κατανομή των βαρών.

 

Διαβάστε επίσης:

“Ναι” σε αναδιάρθρωση του χρέους αλλά “όχι” σε κούρεμα λέει η Μέρκελ – ΒΙΝΤΕΟ

Φάιμαν: Δεν ισχύει ότι ένα Grexit δεν θα κόστιζε… 

Κόντρα Γκάμπριελ – Σόιμπλε για την πρόταση περί “προσωρινού Grexit”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ