Αυστρία- Δεν ψηφίζουν οι «Πράσινοι» τη συμφωνία για την Ελλάδα

“Όχι” θα ψηφίσει το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Αυστριακών Πρασίνων στη μεθαυριανή ψηφοφορία στην αυστριακή Βουλή για την εξουσιοδότηση της Αυστριακής κυβέρνησης για το πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη η αρχηγός του κόμματος Εύα Γκλαβίσνικ.

Σύμφωνα με την αρχηγό τους, οι Πράσινοι θεωρούν μεν “θετικό” το ότι αποτράπηκε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο κρατούν εξαιρετικά κριτική στάση στον τρόπο με τον οποίο αυτό συνέβη, καθώς με τους όρους που της επιβλήθηκαν, η Ελλάδα τίθεται υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί υφαρπαγή της κυριαρχίας της και κατάργηση δημοκρατικών θεμελιωδών αρχών.

Η Εύα Γκλαβίσνικ – η οποία προχθές είχε προαναγγείλει αρχικά ως “προσεκτικά θετική” τη στάση του κόμματός της στην ψηφοφορία της Παρασκευής – άσκησε ιδιαίτερη κριτική στους όρους για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι πραγματικά άστοχη η συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και η αποδοχή εξαιρετικά μεγάλων κοινωνικών ρηγμάτων, καταγγέλοντας συγχρόνως την “τρομερά μεγάλη πίεση για ιδιωτικοποιήσεις”.

Οι Πράσινοι θα ανέμεναν, όπως είπε, περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί και πάλι η οικονομική ευρωστία της Ελλάδας, για παράδειγμα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την εξουσιοδότηση της Αυστριακής κυβέρνησης για το πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς την Ελλάδα, κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αυστριακής Βουλής, αναμένεται να υπερψηφίσουν τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού — το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαικό Κόμμα– ενώ θα καταψηφίσει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

Το Κόμμα των Ελευθέρων απαιτεί επιτακτικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και την απαίτησή του αυτή θα διατυπώσει επίσημα κατά την αυριανή Ολομέλεια στη Βουλή.

Τα άλλα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και το κόμμα του εκκεντρικού Αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ “Ομάδα Στρόναχ” προτίθενται επίσης να καταψηφίσουν μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Δείτε επίσης:

Επιμένει στο προσωρινό Grexit ο Σόιμπλε: Είναι η καλύτερη λύση – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ