“Βέλη” Σοσιαλδημοκρατών κατά Σόιμπλε για το “πενταετές Grexit”

Η θέση που διατυπώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τον επικεφαλής του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπέρ μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Με έντονο τρόπο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος καυτηριάζουν τις θέσεις του υπ. Οικονομικών Σόιμπλε. Οι αντιπρόεδροι της ΚΟ, Άξελ Σέφερ και Κάρστεν Σνάιντερ, απορρίπτουν κάθε ιδέα για Grexit, χαρακτηρίζοντάς την ως αναξιόπιστη και επικίνδυνη για την ευρωζώνη, ενώ άλλοι, όπως ο εκπρόσωπος της ισχυρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος Γιοχάνες Καρς, καταγγέλλουν τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών για μονομερή ενέργεια.

Γνώριζε ο αντικαγκελάριος 

Η κατηγορία αυτή δεν φαίνεται όμως να ευσταθεί. Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ίδιος ήταν ενήμερος για την ύπαρξη της συγκεκριμένης πρότασης. Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Γκάμπριελ εκφράζει τη γνώμη ότι στη «δύσκολη κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να εξεταστεί κάθε πρόταση. Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση, επισημαίνει ο κ. Γκάμπριελ, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν τη στηρίξει η Γαλλία και γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν ενημέρωσε τουλάχιστον την ΚΟ του κόμματος για το σχέδιο Σόιμπλε δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Είναι ακόμη ένα παράδειγμα για τις μοναχικές του αποφάσεις, που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι αντιδράσεις στους Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγκαστικά θα πρέπει συνυπολογίσει σήμερα στις Βρυξέλλες και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις γραμμές του κυβερνητικού της εταίρου.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη “γραμμής” Μέρκελ – Τουσκ – Ραχόι – Γιούνκερ

Πηγές Κομισιόν: Η σύνοδος της ευρωζώνης “καπάκωσε” τη σύνοδο της ΕΕ

Οι αντιδράσεις των εταίρων στις εμμονές του Σόιμπλε – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ