Τα διεθνή ΜΜΕ για τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

«Μέσο για την αύξηση της πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση» χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde τις δηλώσεις που έκαναν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup

Το σήμα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση. «Ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικριτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση, τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης, όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά», υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ακολούθησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις “εξαιρετικά δύσκολες”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Ερικ Βίμπες εξέφρασε «αμφιβολίες» κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «που είχαν απορριφθεί στο δημοψήφισμα πριν μία εβδομάδα».

Αντίθετα, την αισιοδοξία τους για την έκβαση του Eurogroup εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν .

Η Γαλλία, δια του προέδρου της Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε άλλωστε «σοβαρές και αξιόπιστες» τις ελληνικές προτάσεις. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Γαλλία έχει δεσμευτεί να θέσει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους» .

Η σοσιαλδημοκρατική Sueddeutsche Zeitung αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μετακινηθεί πιο κοντά στις θέσεις των Θεσμών ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εν μέρει στους τομείς της φορολογίας και των συντάξεων. «Σε ορισμένους τομείς η ελληνική πρότασης πάει ακόμη και πέρα από τις γνωστές αξιώσεις των πιστωτών, όπως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Osterreich εκτιμά ότι οι πιθανότητες για συμφωνία επί ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αυξάνονται. “Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία, από ό,τι προηγουμένως. Θα έλεγα ακόμη και ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία για την Ελλάδα δεν ήσαν ποτέ τόσο θετικές όσο είναι τώρα”, δηλώνει.

«Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από ένα τελικό ‘ναι’ για τη συμφωνία διότι ορισμένες χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα», προσθέτει.

« Το ελληνικό δράμα οδεύει προς τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμώντας ότι αυτή θα ληφθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν και οι θεσμοί αξιολόγησαν κατ’ αρχήν θετικά τις προτάσεις της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL ONLINE, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα αφήσει στους ηγέτες τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Λάβρος ο αντιπρόεδρος του SPD με τους συντάκτες του εγγράφου για “πενταετές Grexit”

DW: “Ρήγμα” Γερμανίας – Γαλλίας λόγω… Ελλάδας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ