Στα χέρια των θεσμών η ελληνική πρόταση

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Στα χέρια των θεσμών, ΕΚΤ και Κομισιόν βρίσκεται η ελληνική πρόταση των μέτρων που συνοδεύουν την αίτηση της χώρας για πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης από τον ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί εξετάζουν το περιεχόμενο του πακέτου που προτείνει η ελληνική πλευρά και θα εισηγηθούν στο Εurogroup του Σαββάτου αναλόγως.

Παρότι είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, το real.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι θεσμοί ετοιμάζουν απαντητική επιστολή προς το Eurogroup όπου θα σημειώνουν πως: «η Ελλάδα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και συνεπώς η προσφυγή είναι παραδεκτή, προτείνει μια ψαλίδα, ή εύρος και όχι ακριβές ποσό χρηματοδότησης από τα 51 ως τα 100 δισ. (με πιθανότερο τελικό ποσό τα 80, περιλαμβανομένων χρημάτων για τις τράπεζες) και θα περιλαμβάνει μια ανάλυση της εξυπηρέτησης και όχι απλά της κλασικής βιωσιμότητας του χρέους η οποία θα είναι ισορροπημένη.

Ένα τέταρτο σκέλος της εισήγησης θα αναφέρει ποιες είναι οι ελληνικές προτάσεις, καταλήγοντας στο “αποτελούν μια ασφαλή βάση για ένα μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας”.

Το Εurogroup θα συνεδριάσει για το θέμα στις 15:00 του Σαββάτου και νωρίτερα στις 10:30 το Εuro working group.

Πληροφορίες του real.gr αναφέρουν ότι ο κ.Χουλιαράκης έτυχε συγκεκριμένης βοήθειας από έμπειρους κοινοτικούς συναδέλφους του, πέραν της ομάδας των Γάλλων, με αποτέλεσμα η πρόταση να είναι άρτια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάρκο Μπούτι (γενικός διευθυντής της DGECFIN), o Ντέκλαν Κοστέλο (επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν στην τρόικα), ο Τόμας Βίζερ (του EWG) και ο Γάλλος ομόλογος του κ.Χουλιαράκη ενεπλάκησαν σε δύο εποικοδομητικά sessions συζητήσεων χθες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

Και από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα δύσκολα.

Έστω ότι η πρόταση έχει εγκριθεί και οι ηγέτες της ευρωζώνης δίνουν εντολή για διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος από Δευτέρα, η διαδικασία θα πάρει περί τις 4 ή 5 εβδομάδες περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών εξουσιοδοτήσεων.

Η Ελλάδα όμως καλείται να πληρώσει στην ΕΚΤ 3,4 δισ. στις 20 του μήνα. Η σκέψη είναι να υπάρξει μια χρηματοδοτική γέφυρα κάποιος όμως πρέπει να φροντίσει να είναι η γέφυρα του Μπρούκλιν (που σε πάει στην Wall Street άλλωστε) και όχι η Ποντ ντ’Αβινιόν που τελειώνει μέσα στο ποτάμι…

Η κατάσταση περιπλέκεται από τηλεφώνημα της Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, ζητώντας να πληρωθεί το ΔΝΤ πριν από την ΕΚΤ. Τα SMPs που προορίζονταν για αυτό το σκοπό δεν φτάνουν (3,5 δισ.). H Λαγκάρντ φέρεται να είπε πως το ΔΝΤ είναι υψηλότερος πιστωτής ακόμα και από το Βατικανό και δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί. Στις Βρυξέλλες οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι για να βρουν τη λύση δεν έχουν ακόμα αποφανθεί.

Οι θεσμοί εξετάζουν την πρόταση λεπτομερώς.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

FT: Γαλλία και Κομισιόν συνέβαλαν στην πρόταση – Ο ρόλος του Χουλιαράκη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ