Η Μέρκελ στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε, σήμερα, την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Αλβανία στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας της.

Οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, το ζήτημα των αιτούντων άσυλο, η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε ότι η Αλβανία θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά επεσήμανε πως και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της.

Ο κ. Ράμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης, σημειώνοντας: “Για τη μετανάστευση μοιραζόμαστε την ίδια σοβαρή ανησυχία. Γνωρίζουμε ότι η Αλβανία δεν έχει το δικαίωμα σε άσυλο στην ΕΕ. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να θεωρείται όχι μόνο ως ένα πρόβλημα ασφαλείας, αλλά και ως κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υποστήριξη της ΕΕ”.

Υπογράμμισε δε, ότι “η Αλβανία βρίσκεται στον δρόμο της πραγματικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του κράτους” και πρόσθεσε: “γνωρίζουμε πλέον ότι η μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της ένταξης δεν είναι μια διαδικασία που απλώς μας επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, αλλά κάτι που αφορά το μέλλον της χώρας”.

Ο κ. Ράμα ανέφερε ακόμη ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα της συνεργασίας της Γερμανίας με τη Γαλλία.”Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί με τους Σέρβους γείτονές μας, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το γαλλο-γερμανικό μοντέλο, με τα διάφορα προγράμματα ανταλλαγής μεταξύ της νεολαίας, είναι ουσιαστική έκφραση της κοινής επιθυμίας να τερματιστεί το μίσος από γενιά σε γενιά, αλλά και τη φιλοδοξία μας να κάνουμε για το μέλλον της περιοχής αυτό που έκανε η Γερμανία και η Γαλλία σχετικά με το μέλλον της ΕΕ” υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολύ θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν οι αλβανικές Αρχές και εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να προχωρήσει η Αλβανία στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

 Αναφερόμενη στο θέμα των Αλβανών αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ τόνισε: “Δεν μπορεί μία χώρα, που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελεί χώρα προέλευσης ανθρώπων που φεύγουν για να αναζητήσουν άσυλο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης”.

 Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στα Τίρανα διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και λίγο πριν από την αναχώρηση, η κ. Μέρκελ συμμετείχε σε φόρουμ που διοργάνωσε το Γερμανο-αλβανικό Επιμελητήριο στο “Tirana Business Park”, ένα νέο συγκρότημα γερμανικών συμφερόντων, που εγκαινιάστηκε λίγες μέρες πριν.

 Η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία της για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, επισημαίνοντας ότι ο όγκος των οικονομικών ανταλλαγών ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ