“Βόμβα” των Financial Times: Οι δικηγόροι της ΕΕ εξετάζουν πως μπορεί να γίνει νόμιμο ένα Grexit

Οι νομικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να “ξεσκονίζουν” τις συνθήκες για να εξετάσουν πως μπορούν να καταστήσουν νόμιμο ένα Grexit, γράφει ο επικεφαλής του γραφείο των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel στο Twitter, σχολιάζοντας όμως ότι δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο. 

Όπως αναφέρει στο άρθρο του στους FT, “σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι νομικοί της ΕΕ έχουν “χτενίσει” τις συνθήκες για να βρουν τις διατάξεις που θα επιτρέψουν ένα Grexit – όχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά μάλλον επειδή ανησυχούν ότι η χώρα ενδέχεται σύντομα να εισέλθει σε μια νομικό κενό ότι θα μπορούσε να την αποτρέψει από το να πάρει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα”.

 

 

“Εάν η Ελλάδα αρχίζει να εκτυπώνει τα δικά της χρήματά – που θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να διακόψει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – μπορεί να είναι πλέον επιλέξιμη για βοήθεια από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που διαθέτει 500 δις ευρώ, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα”.

“Όμως, επειδή η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να είναι από νομικής απόψεως μέρος της ευρωζώνης, δεν θα είναι επιλέξιμη για την ενίσχυση που προορίζεται για τις χώρες μη μέλη της ΕΕ, γνωστή ως πρόγραμμα για την «ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών” , αναφέρουν οι FT, επισημαίνοντας ότι η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η  η Λετονία (πριν την εισαγωγή του ευρώ) έχουν λάβει τέτοια χρήματα το παρελθόν.

Η παραδοσιακή παραδοχή είναι ότι επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να φύγει από την ευρωζώνη, η μόνη διάταξη που έρχεται στο προσκήνιο είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιτρέπει την αποχώρηση από ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα απαιτούσε η Ελλάδα να ζητήσει την αποχώρησή της, κάτι ωστόσο που είναι απίθανο. Ενώ υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ηγετών που είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, κανείς δεν θέλει η χώρα να εγκαταλείψει την ΕΕ, τονίζει ο Peter Spiegel που υπογράφει το άρθρο.

“Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι δικηγόροι εξετάσουν λοιπόν το άρθρο 7, το οποίο είχε υιοθετηθεί για ένα πολύ διαφορετικό λόγο: Στον απόηχο της απόφασης της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει το ακροδεξιό Κόμμα του Jörg Haider σε έναν συνασπισμό, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν να βρουν έναν τρόπο για να τιμωρήσουν τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Το άρθρο 7, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει ότι μια χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες, και αν όλα τα κράτη μέλη συμφωνήσουν, τότε η ΕΕ μπορεί να “αναστείλει ορισμένα από τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών ως προς το εν λόγω κράτος μέλος”, συνεχίζει και διερωτάται εάν αποτελεί η εκτύπωση χρήματος από μια χώρα της Ευρωζώνης, σαφή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, σημειώνει.  “Ωστόσο, το άρθρο 7, θα επιτρέψει επίσης την αναστολή συμμετοχής στην ευρωζώνη και όχι την πλήρη εξώθηση, και δεν θα χρειαστεί συναίνεση της Ελλάδας για να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη”

Το πιο πιθανό μέτρο, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι ένα είδος «ρήτρας ευελιξίας» που τα καλύπτει όλα και περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη αυτή, το άρθρο 352, ουσιαστικά λέει: αν πρέπει να κάνετε κάτι που βοηθά την πορεία της ΕΕ, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην υπάρχουσα Συνθήκη, προχωρήστε- αλλά θα πρέπει να έχετε ομόφωνη συγκατάθεση να το πράξετε, υπογραμμίζει και καταλήγει:

Η ομοφωνία που βλέπει η διάταξη σημαίνει ότι η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα Grexit, το οποίο τώρα φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Αλλά ποιος ξέρει. Αν αυτό σημαίνει ανακούφιση μπορεί να τελικά να γίνει, θα μπορούσε να είναι η λύση.

 

Διαβάστε επίσης:

Zάιμπερτ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διαβουλεύσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Ντάισελμπλουμ: Το δημοψήφισμα δεν μας φέρνει πιο κοντά σε λύση 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ