Εξηγήσεις από την NSA ζητεί ο Σταϊνμάγερ για τις παρακολουθήσεις

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο θα επιθυμούσε μία αποσαφήνιση σύντομα για το ποιές πληροφορίες αληθεύουν σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις συνομιλιών γερμανών αξιωματούχων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί η Ουάσινγκτον σε αυτή την κατεύθυνση.

Την Τετάρτη, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η NSA είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνα αρκετών ανώτερων στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και της ίδιας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η NSA παρακολουθούσε πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ήδη από την δεκαετία του 1990.

Μάλιστα, η ΝSA φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κρίση στην ευρωζώνη και τις αποφάσεις που αφορούσαν την Ελλάδα, όπως αποκάλυψαν τα διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Wikileaks.

Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, με τον επικεφαλής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ να καλεί χθες Πέμπτη τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζον Έμερσον «για συνομιλία».

Διαβάστε επίσης:

NSA: Η Μέρκελ ήξερε ότι είναι μη βιώσιμο το χρέος από το 2011

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ