“Η Ελλάδα θα μείνει πάντα η καλύτερη πατρίδα της Ευρώπης”

«Είμαστε όλοι παιδιά του Λόγου. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα θα μείνει πάντα η καλύτερη πατρίδα της Ευρώπης», γράφει σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Ιταλός φιλόσοφος και πρώην δήμαρχος της Βενετίας, Μάσιμο Κατσάρι.

Στην ανάλυσή του, με την οποία παίρνει θέση υπέρ της χώρας μας, ο Κατσάρι, πρώην βουλευτής της κεντροαριστεράς και δήμαρχος της Βενετίας γράφει:

«Ξέρω καλά ότι η σημερινή Ευρώπη είναι αυτή που οικοδομήθηκε πάνω στις οικονομικές και χρηματιστικές ανάγκες. Σήμερα η Ελλάδα φωνάζει στον υπόλοιπο κόσμο ότι μια τέτοιου είδους ενότητα δεν παράγει αυτή κάθε αυτή, καμία πολιτική κοινότητα. Αν εκλαμβάνουμε την Ευρώπη ως μια κολοσσιαία χρηματιστική ομάδα, τότε είναι “σωστό” μια από τις κοινωνίες του με μικρότερο ειδικό βάρος ( που ενδεχομένως έτυχε κακής διακυβέρνησης, με μια διαχείριση που δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων ) μπορεί άνετα να αφεθεί να χρεοκοπήσει. Το σημαντικό είναι μόνον να μην επεκταθεί η κρίση τις υπόλοιπες. Αλλά, αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και να μην αποσυντεθεί σε εγωισμούς, εθνικισμούς και λαϊκισμούς, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα ανήκει στον ιδρυτικό της μύθο και ότι καμία δοξασία δεν είναι πιο προληπτική από εκείνη, εκ πρώτης όψεως τόσο λογική και “κοσμική”, που θεωρεί ότι οι οικονομικοί υπολογισμοί διαθέτουν αξία, ότι διαθέτουν σημασία και ότι αποτελούν τον στόχο μιας κοινωνίας». 

 

Διαβάστε επίσης:

Σέλινγκ: Η νέα ελληνική πρόταση είναι πολύ κοντά στην πρόταση των θεσμών

Ρέντσι: Καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί το δράμα και η δραχμή

Κούρτς: Απόλυτα απαράδεκτη η στάση της Αθήνας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ