Tageszeitung: Δημοκρατία ή παραφροσύνη;

«Δημοκρατία ή παραφροσύνη;», διερωτάται σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, η οποία προσεγγίζει το γεγονός της προκήρυξης δημοψηφίσματος από δύο οπτικές γωνίες, αντιπαραβάλλοντας τις απόψεις δύο σχολιαστών.

Ο υπέρμαχος της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού θεωρεί ότι «είναι ο τελευταίος άσσος που είχε στη διάθεσή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει την ερχόμενη Κυριακή αν αποδέχεται τους όρους λιτότητας της τρόικας ή όχι. Είναι αυτό παραφροσύνη; Όχι, αντιθέτως. Δεν του απομένει καμία άλλη επιλογή. Διότι, στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας έχει μέχρι αυτήν την ώρα κυρίως αποτύχει. Ανέλαβε τα καθήκοντά του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε με μία αριστερή πολιτική θέση να σπάσει την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη. Κεντρικό σημείο (σ.σ. διεκδίκησης): ένα κούρεμα χρέους, ώστε να παράσχει οξυγόνο στην Ελλάδα. Ωστόσο, έλαβε όρους λιτότητας, μία πλειάδα σκληρών όρων λιτότητας, οι οποίοι θα όξυναν περαιτέρω την κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Η δημοκρατία, αυτό σημαίνει κυριαρχία του λαού, δεν είναι πρόκληση, όπως κατηγορούν τώρα οι επικριτές τον Τσίπρα. Είναι το θεμέλιο της ΕΕ», καταλήγει ο πρώτος σχολιαστής της TAZ.

Στο άλλο άκρο του φάσματος τοποθετείται ο δεύτερος σχολιαστής της εφημερίδας, εκτιμώντας ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα είναι μία καλά προμελετημένη εσωπολιτική κίνηση της κυβέρνησης, ώστε να μην συμπαρασυρθεί από την επαπειλούμενη χρεοκοπία. Είναι ζήτημα εξουσίας. Πρόκειται για μετάθεση της ευθύνης στους άλλους. Αυτή η προσφυγή στις κάλπες έχει μάλλον μικρή σχέση με τη δημοκρατία. Και η ενέργεια αυτή είναι η απόλυτη παραφροσύνη. Καθότι, για ποιο πράγμα καλούνται να ψηφίσουν οι Έλληνες την ερχόμενη Κυριακή; Για ένα δάνειο που δεν θα υπάρχει μέχρι τότε; Για το ευρώ, η επιβίωση του οποίου στην Αθήνα γίνεται μέρα με τη μέρα πιο αβέβαιη;» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γερμανός σχολιαστής.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Και τώρα, κυρία καγκελάριε;

Telegraph: “Η ταπείνωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους”

FAZ: Η Μέρκελ δεν θέλει να τη θυμούνται για τη… διάσπαση της ΕΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ