“Στόχος να κλείσει απόψε η συμφωνία”

Στόχος των κρατών μελών της Ευρωζώνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει απόψε στο επίπεδο του Eurogroup και όχι την Πέμπτη και την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Αυτό ανέφερε σήμερα καλά ενημερωμένος αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να παραστεί και να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι 28 θα χαιρετίσουν. Το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Κατά τα άλλα η έκθεση των πέντε προέδρων της Ευρώπης ( Γιούνκερ, Τουσκ, Σουλτς, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ) για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Αναμένεται στα συμπεράσματα ης Συνόδου να δοθεί σαφής εντολή στο Συμβούλιο να δει πιο λεπτομερώς τα μέτρα τα οποία προτείνουν οι 5 πρόεδροι.

Το επόμενο και βασικό θέμα αυτής της Συνόδου θα είναι το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει γίνει σαφές ότι η επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των αιτούντων άσυλο από τις Βρυξέλλες που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακουφίσει τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις (Ιταλία, Ελλάδα), δεν θα «περάσει». Ήδη σε επίπεδο πρεσβευτών και υπουργών Εσωτερικών η πρόταση της Κομισιόν έχει απορριφθεί και στόχος του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είναι να συζητηθεί το ζήτημα και να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούλιο, ενδεχομένως σε εθελοντική βάση για τις 40.000 μετεγκαταστάσεις που προτείνει η Κομισιόν. Η συζήτηση θα γίνει σε τρεις πυλώνες: 1. Αλληλεγγύη και ανάληψη ευθύνης 2.Επανεισδοχή μεταναστών 3. Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

Η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ θα απασχολήσει επίσης τη Σύνοδο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθούν θέματα άμυνας με τη συμμετοχή επίσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Σολτενμπεργκ, αλλά και η ψηφιακή αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Charlie Hebdo: Σώστε την Ευρώπη… Πνίξτε έναν Έλληνα – ΦΩΤΟ

Έτσι ήταν οι… “θεσμοί” στα νιάτα τους – ΦΩΤΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ