Die Welt: Τελευταία ευκαιρία…

«Τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η Ελλάδα έλαβε μια τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας συμφώνησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσουν αποτελέσματα ως το πρωί της Πέμπτης.

Γι’ αυτόν τον σκοπό θα συγκληθεί την Τετάρτη το βράδυ μια σύνοδος του Eurogroup. Μέχρι τότε επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι «απαραίτητη πολύ εντατική δουλειά».

Σε ό,τι αφορά τις νέες ελληνικές προτάσεις η Μέρκελ σχολίασε ότι αποτελούν «κάποια πρόοδο», όμως ξεκαθάρισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά και ο χρόνος για αυτό είναι πολύ σύντομος».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε εξάλλου ότι ελπίζει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν να λάβουν «τις απαραίτητες αποφάσεις».

Πάντως προς το παρόν, σχολιάζει η Welt, δεν είναι γνωστό τι επιπτώσεις θα έχει η νέα διορία, ως την Πέμπτη το πρωί, στους Έλληνες πολίτες, καθώς σημειώνει ότι ήδη έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες φοβούμενοι μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το θέμα της επιβολής ελέγχου κίνησης κεφαλαίων δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύνοδο.

Παράλληλα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα ως την Τετάρτη το βράδυ. Για παράδειγμα, εξηγεί, δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο διάστημα θα πρέπει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ή αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχει και η επιθυμία της Αθήνας για μια αναδιάρθρωση του χρέους της ή ακόμη και για μια απομείωση.

Κατά τη χθεσινή σύνοδο δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα υπογράμμισε η Μέρκελ, αλλά μόνο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για αυτό.

Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Δεν τίθεται προς συζήτηση η αναδιάρθρωση χρεών», ενώ ο Γιούνκερ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να συζητηθεί το θέμα μιας απομείωσης του χρέους της Ελλάδας.

Τώρα, καταλήγει η Welt, παραμένει το ερώτημα αν θα διατηρηθεί η θετική δυναμική και τις επόμενες 48 ώρες. Κατά την αποχώρησή του από τη χθεσινή σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανακουφισμένος αλλά και σίγουρος για τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των πιστωτών, σχολιάζει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Λαπαβίτσας στην Zeit: Οι δανειστές απαιτούν πλήρη παράδοση

Bild: Προσοχή! Ίσως είναι όλα μία μπλόφα…

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ