Στάινμαγερ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν στις Βρυξέλλες οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών. Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και η αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ.

Το μήνυμα της καγκελαρίου «όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος», ακολουθούν σήμερα οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος τόνισε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ότι «θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη αν δεν επιτύχουμε. Για το λόγο αυτό ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», κατάληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει στο ευρώ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Την στιγμή που γερμανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη για το αν επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, η αντιπρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Κλάουντια Μπουχ κάνει λόγο για «απρόβλεπτες επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι πλέον μικρότερος ουδείς γνωρίζει τις έμμεσες επιπτώσεις ενός Grexit», τόνισε η αντιπρόεδρος της Bundesbank.

Με νέες προτάσεις και στόχο την γεφύρωση διαφορών

Νέα πρόταση με στόχο την προσέγγιση των θέσεων στο δημοσιονομικό τομέα παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία σε εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή η συνάντηση θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Το νέο σημαντικό στοιχείο που επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι η επιστροφή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνοκράτες.

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι η προσέγγιση των απόψεων μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε τις τελευταίες δύο μέρες και την ανακοίνωση της αποχώρησης του ΔΝΤ, το οποίο έκανε δεύτερες σκέψεις και θα είναι σήμερα στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη 18 Ιουνίου θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο το Εurogroup το οποίο θα έχει βασικό θέμα συζήτησης το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Bild: Θα λυγίσουν τώρα οι Έλληνες;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ