• Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το Α320 της Germanwings

  11:33 μμ, Πέμπτη 11 Ιουν 2015 11:33 μμ, Πέμπτη 11 Ιουν 2015

  Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας θα κάνει η γαλλική δικαιοσύνη μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, στις 24 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

  Οι δικαστικές αρχές ενδιαφέρονται για το ιατρικό ιστορικό του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς, του ανθρώπου που φέρεται ότι έριξε το αεροσκάφος στην πλαγιά του βουνού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 150 επιβάτες του, μεταξύ των οποίων 72 Γερμανοί και 50 Ισπανοί.

  Ο Λούμπιτς "συμβουλεύτηκε 41 γιατρούς μέσα σε πέντε χρόνια" και τους επτά από αυτούς τον μήνα που προηγήθηκε της συντριβής, αποκάλυψε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο νεαρός συγκυβερνήτης έπασχε από βαριά κατάθλιψη και από "ψύχωση", αγωνιούσε για την υγεία του και "φοβόταν ότι θα έχανε την όρασή του", συνέχισε.

  Καθώς ο Λούμπιτς σκοτώθηκε στη συντριβή, οι αρχές δεν μπορούν να στραφούν εναντίον του. Την επόμενη εβδομάδα όμως πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα κατ' αγνώστων για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας", εξήγησε ο εισαγγελέας. "Πώς να χειριστούμε το ιατρικό απόρρητο και την ασφάλεια των πτήσεων όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ασταθή πιλότο;" διερωτήθηκε. "Αυτό είναι το ζήτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ανακριτές", συνέχισε.

  Ο εισαγγελέας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την τετράωρη συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των θυμάτων. Ανακοίνωσε στους συγγενείς ότι τρεις δικαστές από τη Μασσαλία θα ασχοληθούν με την υπόθεση, όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ο Στεφάν Ζικέλ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των θυμάτων μαζικών ατυχημάτων. Μολονότι η έρευνα επισήμως στρέφεται κατ' αγνώστων, είναι "προφανές" ότι οι δικαστές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν εάν έγιναν "λάθη ή παραλείψεις" όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του Λούμπιτς από την αεροπορική εταιρεία Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings, εξήγησε ο ίδιος.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας Ρομπέν ανακοίνωσε εξάλλου ότι τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στο βουνό αλλά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά σε ποιον ανήκουν θα ενταφιαστούν σε έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Βερνέ, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το σημείο του δυστυχήματος.

  Στη συνάντησή τους με τον εισαγγελέα οι συγγενείς των θυμάτων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία βίντεο, τρεις αναπαραστάσεις "με ήχο στο πιλοτήριο που έδειχναν τι συνέβη πραγματικά", είπε ο Ζικέλ.

  Πολλές οικογένειες πάντως εξέφρασαν την οργή τους γιατί οι γαλλικές αρχές καθυστερούν υπερβολικά να επαναπατρίσουν τα λείψανα. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την τραγωδία μόνο τα πτώματα 44 Γερμανών έχουν μεταφερθεί πίσω στην πατρίδα τους. Την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναπατριστούν οι σοροί 30 Ισπανών, διαβεβαίωσε ο εισαγγελέας Ρομπέν.

  Διαβάστε επίσης

  41 γιατρούς σε 5 χρόνια είχε επισκεφθεί ο Λούμπιτς

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα