Η Μέρκελ ο δικτάτορας Σίσι και η Siemens – ΒΙΝΤΕΟ

H επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στο Βερολίνο προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα. Στη Siemens φέρνει πακτωλό χρημάτων, αλλά στο πολιτικό πεδίο πολώνει. Χαμός στην καγκελαρία, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Τέτοιες σκηνές δεν έχουν ξανασυμβεί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στην καγκελαρία. Την ώρα που τελείωνε η συνέντευξη της Άγκελα Μέρκελ και του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με την καγκελάριο να υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας για την ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή και την καταπολέμηση των ισλαμιστών τρομοκρατών, μια πολέμια του στρατιωτικού καθεστώτος, κι αφού δεν της επετράπη να θέσει ερώτηση, αποκάλεσε φωναχτά τον αιγύπτιο πρόεδρο «δολοφόνο». Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι της αιγυπτιακής αποστολής, κοιτώντας εχθρικά τη γυναίκα, άρχισαν να φωνάζουν «ζήτω η Αίγυπτος».

Δύσκολο πολιτικό «σπαγγάτο»

Η επίσκεψη Αλ Σίσι στο Βερολίνο, αν και εξαιρετικά αποδοτική για τη Siemens, που υπέγραψε με τον αιγύπτιο πρόεδρο συμφωνίες για αιολικά πάρκα και εργοστάσια ενέργειας με φυσικό αέριο ύψους 8 δις ευρώ, ήταν εξ αρχής και παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Είναι και το δίλημμα των πολιτικών κάθε φορά που πρέπει να συγχρωτιστούν με έναν δικτάτορα. Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο ερώτημα του Γερμανικού Ραδιοφώνου αν θα έδινε το χέρι του σε έναν δικτάτορα όπως ο αλ Σίσι, περιγράφει τις δυσκολίες για έναν πολιτικό.

«Έχω δώσει το χέρι μου σε πολλούς ανθρώπους και δικτάτορες και μετά έπρεπε να το πλύνω. Αλλά με βάση την επιχειρηματολογία της θανατικής ποινής στην Αίγυπτο, θα σήμαινε ότι δεν επιτρέπεται ανταλλαγή απόψεων ούτε με την Κίνα. Αυτό το σπαγγάτο ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην πολιτική σκοπιμότητα σε συνθλίβει κάθε φορά και ενίοτε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για να αλλάξει κανείς μέσω του διαλόγου κάποια πράγματα. Η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καταδείξει ότι είναι σωστό το ότι νικήθηκαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που προκάλεσαν αστάθεια στη χώρα, αλλά για να σταθεροποιηθεί η χώρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι δυνάμεις, να καταργηθεί η θανατική ποινή και να προκηρυχθούν εκλογές. Εάν ο αλ Σίσι συνεχίσει έτσι, θα συμβεί η επόμενη ρήξη και τότε η κατάσταση στη χώρα δεν θα είναι καθόλου καλή».

Ούτε Συρία, αλλά ούτε και δικτατορία

Εάν για τα πρότυπα της Δύσης είναι σωστές οι μαζικές επιχειρήσεις εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων, τότε βρισκόμαστε προφανώς ενώπιον μιας κατάστασης όπου η κοσμική τρομοκρατία στην Αίγυπτο στρέφεται εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Είναι σωστό αυτό, ρωτά τον Έλμαρ Μπροκ ο γερμανός δημοσιογράφος.

«Έτσι όπως το περιγράφετε είναι σωστό (…) Αλλά πώς θα ήταν εάν η Αίγυπτος διολίσθαινε σε μια κατάσταση όπως είναι σήμερα η Λιβύη ή η Συρία, με όλα όσα συμβαίνουν; Υπό αυτό το πρίσμα στην Αίγυπτο επικρατούν ηρεμία και ικανές συνθήκες για διάλογο. Αλλά φυσικά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, διότι η εξέλιξη μιας χώρας σε μια δικτατορία από το δεξιό πολιτικό φάσμα δεν αποτελεί λύση».

Δείτε το βίντεο

 

Φυγάδευσαν την Μέρκελ – Επεισόδιο σε συνέντευξη Τύπου – ΒΙΝΤΕΟ

Την πρόθεση της Ελλάδας να καθορίσει ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

Νέα διακήρυξη υπογράφουν οι πρόεδροι Κύπρου, Αιγύπτου και ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ