Κρύος ιδρώτας στο κόμμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

Η ελληνική κρίση διχάζει το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ, καθώς εντείνονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) γύρω από τη μάχη δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης όσο τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται και το Grexit έχει την τιμητική του.

Ο Μίχαελ Φουξ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αντιμετωπίζει μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ψύχραιμα.

«Πρέπει κανείς να βλέπει τα πράγματα λογικά: για την ευρωζώνη το σενάριο Grexit είναι αντιμετωπίσιμο», δήλωσε ο Φουξ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στο μεταξύ «δημιουργήσει ισχυρούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, κάτι που περιόρισε τους κινδύνους μετάδοσης», πρόσθεσε.

«Είναι στα χέρια της Ελλάδας ποια θα είναι η εξέλιξη της χώρας», επεσήμανε ο Φουξ.

Αν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να αποδεσμευθεί η υπόλοιπη βοήθεια ούτε να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξήγησε. «Αυτό θα οδηγήσει σε ένα Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», προειδοποίησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του CDU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ ο οποίος είπε στην εφημερίδα Bild ότι «οι επιπτώσεις ενός Grexit είναι διαχειρίσιμες».

Grexit

Η ΕΕ βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από αυτή που ήταν πριν από τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. «Ένα Grexit θα έβλαπτε κυρίως του Έλληνες», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή οικονομικών της Μπούντεσταγκ Χανς Μίχελμπαχ, μιλώντας επίσης στην Bild, έκανε λόγο για μια ψηφοφορία στη γερμανική βουλή προκειμένου να αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Οι αλλαγές στη συμφωνία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας είναι προφανείς. Γι’ αυτό θα έπρεπε η Μπούντεσταγκ να αποφασίσει για την αποδέσμευσή της», είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη φαίνεται να αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που επιθυμούν να προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή προϋπολογισμών της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Μπράκμαν δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσουμε, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

Δείτε επίσης:

Frankfurter Allgemeine: Το δίλημμα του Βερολίνου

DW: Βαρύ το κλίμα στους χριστιανοδημοκράτες με φόντο την Ελλάδα

Σκληρό μπρα ντε φερ για συμφωνία χωρίς αντιρρήσεις

Πόκερ και μπλόφες Σόιμπλε-Λαγκάρντ για “μόλυνση Grexit”

Εκβιασμοί μέχρι το νήμα στην Ελλάδα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ