Το ρομπότ που μαθαίνει από τα λάθη του – ΒΙΝΤΕΟ

Τα περισσότερα ρομπότ χρειάζονται συγκεκριμένες οδηγίες για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους. Αν γίνει η παραμικρή αλλαγή, τα ρομπότ αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ερευνητές από UC Berkeley University, δημιούργησαν ένα ρομπότ το οποίο είναι πιο ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα, και αποκαλείται BRETT (Berkeley Robot for the Elimination of Tedious Tasks).

Όπως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος που μαθαίνει από τα λάθη του, έτσι και το BRETT μαθαίνει μέσω της μεθόδου trial-and-error και δεν χρειάζεται συγκεκριμένες οδηγίες.

Το BRETT λειτουργεί μέσω deep learning αλγορίθμων, οι οποίοι το βοηθούν να μάθει με τον τρόπο που μαθαίνει και ο άνθρωπος. Μπορείς να του ζητήσεις να κάνει κάποια συγκεκριμένη εργασία, και δεν θα σταματήσει να προσπαθεί μέχρι να τα καταφέρει.

Όπως αναφέρει το techblog.gr, όταν υπάρχει κάποια καθοδήγηση για το πως πρέπει να κινηθεί, τότε μπορεί να ολοκληρώσει και να μάθει μια μικρή εργασία σε περίπου 10 λεπτά. Αν δεν λάβει καμία καθοδήγηση, θα τα καταφέρει σε περίπου 3 ώρες.

Ο Pieter Abbeell, μέλος της ομάδας επιστημόνων του UC Berkeley, αναφέρει «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε πριν τα ρομπότ μάθουν να καθαρίζουν το σπίτι μας ή να πλένουν και να μαζεύουν τα ρούχα μας, αλλά τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτές οι deep learning τεχνικές έχουν αποτελέσματα».

 

Δείτε το βίντεο

Πηγή βίντεο youtube UC Berkeley Campus Life

 

Διαβάστε επίσης:

Πως θα ήταν ο Χίτλερ αν ξύριζε το μουστάκι – ΒΙΝΤΕΟ

Ερευνητές ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα του ιού Έμπολα

Ο Πάπας δεν βλέπει τηλεόραση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ