Ισπανική “αριστερή σφήνα” στο ματς Σόιμπλε – Βαρουφάκη

Εφιάλτης για τους δανειστές και τις αγορές θεωρείται η «αριστερή στροφή» αλά ελληνικά στην Ισπανία, στις περιφερειακές εκλογές, όπου  υπέστη συντριβή το συντηρητικό κυβερνών κόμμα του Ραχόι.

Οι Ισπανοί έστειλαν χθες μία ισχυρή προειδοποίηση στο πολιτικό κατεστημένο έπειτα από τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις οποίες το αντινεοφιλελεύθερο κόμμα Podemos επιβεβαίωσε τη θέση του ως τρίτη δύναμη.

Πρόσφατα η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναδείξει αυτή την ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους των κυριάρχων κύκλων στην ευρωζώνη, με αφορμή τη στάση των συντηρητικών κυβερνήσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία στις ευρω-συναντήσεις κορυφής απέναντι στη νέα ελληνική “αριστερή κυβένηση”.

Το χτύπημα από τη Ισπανία θεωρείται ισχυρό, κάτω από τη ζώνη, για την ελίτ του Βερολίνου, της Φραγκφούρτης και των Βρυξελλών, που έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα και πήρε την εξουσία.

Ο μεγάλος τους φόβος είναι η γενίκευση της «αριστερής στροφής» και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι μόνο στις «προβληματικές» χώρες του ευρω-νότου, αλλά και στις χώρες του κέντρου. Οι δανειστές έχουν στυλώσει τα πόδια και εκβιάζουν την ελληνική πλευρά με ασφυξία, μέσω της θηλιάς της ΕΚΤ,  ώστε να ακολουθήσει το δρόμο της διαρκούς σκληρής λιτότητας προκειμένου να κόψουν τη φόρα για αντιστάσεις… αλά ελληνικά σε άλλες χώρες που βράζουν κι αυτές στο εσωτερικό τους από τις επιπτώσεις της κρίσης και των αδιεξόδων διαχείρισής της.

Οι κυβερνώντες στις χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία, κρατούν σκληρή στάση στις Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα και δεν θέλουν με τίποτα ένα Grexit, σημειώνει  σχόλιο της εφημερίδας Wall Street Journal ένα μήνα πριν.

Η στάση είναι περισσότερο πολιτική, λέει η αμερικανική εφημερίδα, καθώς Μαδρίτη και Λισαβόνα γνωρίζουν ότι αν υπάρξουν μεγάλες παραχωρήσεις προς την Αθήνα, τότε θα ενθαρρύνονταν τα ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα στις χώρες τους.

 

Οι οικονομίες τους δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης αλλά είναι ακόμα πολύ εύθραυστες, χωρίς καμιά εγγύηση επιβίωσης από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κυριαρχεί υπεραισιοδοξία. Στις αρχές Μαΐου, η Μαδρίτη αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2015 στο 2,9% από το 2,4%. Η Λισαβόνα αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2015, για να αυξηθεί στο 2% το 2016 και στο 2,4% εν συνεχεία.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι μέχρι πρόσφατα, οι αγορές ανησυχούσαν ότι οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο 2015, θα μπορούσαν να βγάλουν τις δύο χώρες από τον δρόμο που ακολουθούν μέχρι τώρα.

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία βγάζουν ένα διπλό πολιτικό μήνυμα.

* Τόσο προς τους δανειστές που πιέζουν για «προσαρμογές» και βρίσκουν απέναντι την κοινωνική κατακραυγή, η οποία όπως φάνηκε στην Ελλάδα μπορεί να γκρεμίζει τη μια κυβέρνηση μετά την άλλη από το 2010 έως τώρα.

* Όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση -και το ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα- που αναζητά συμμαχίες και περιθώρια ελιγμών για να ξεφύγει από την ασφυκτική θηλιά των πιστωτών, ενισχύοντας ωστόσο τα επιχειρήματα και των δυο στρατοπέδων στο εσωτερικό του: του «έντιμου συμβιβασμού» και της «ρήξης».

Δείτε επίσης:

“Αριστερή στροφή” σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη

WSJ: Αριστερή στροφή αλά ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται οι κυβερνήσεις στην Ιβηρική

Ισπανία – “Εισβάλλουν” οι Podemos και οι Ciudadanos

Χάνει τη Μαδρίτη ο Ραχόι – Οι Podemos έκαναν την ανατροπή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ