Guardian: Η επίθεση των δανειστών και ο αγώνας των συνταξιούχων

Μέσα από την προσωπική ιστορία του 75χρονου, πρώην οξυγονοκολλητή, Μανώλη Ραλλάκη, ο Guardian παρουσιάζει τον αγώνα που δίνουν οι Έλληνες συνταξιούχοι για τη σύνταξή τους.

«Ο Μανώλης Ραλλάκης, παραδέχεται ότι φοβάται πως η κυβέρνηση υπό την πίεση των δανειστών ίσως πατήσει την κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Βλέπει την απελπισία σε πρόσωπα φίλων και συγγενών: ‘Αυτή δεν είναι η ζωή που προβλεπόταν για εμάς. Οι πόροι μας έχουν λεηλατηθεί, τα νοσοκομεία έχουν κλείσει, δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί. Αν δεν προπληρώσεις δεν μπορείς να έχεις κατάλληλη φροντίδα και κανένας μας δεν έχει χρήματα γι’ αυτό’ λέει ο κ. Ραλλάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει τη σημασία του να αγωνίζεται κανείς στο δρόμο για τα δικαιώματά του. Το σύνθημά του είναι ‘χαμένη μάχη είναι η μάχη που δεν έδωσες’. Ο συνταξιούχος εργάτης μετάλλου μιλάει στον Guardian για τη μάχη της ζωής του: Τη σύνταξή του.

Ο 75χρονος άνδρας κατέχει το πόστο του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας συνταξιούχων της χώρας. Η σύνταξή του περικόπηκε κατά ένα τρίτο λόγω της κρίσης. Παρόλα αυτά, έπειτα από 37 χρόνια εργασίας σε ένα αθηναϊκό εργοστάσιο, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό.

Ο ίδιος λέει πως τα χρήματα που λαμβάνει (1.100 ευρώ) είναι αρκετά για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, αλλά δεν κρύβει πως αυτό που ζητούν οι συνταξιούχοι δεν είναι να διατηρήσουν τις συντάξεις που έχουν τώρα, αλλά να ξαναπάρουν πίσω όσα τους έκλεψαν.

Σχεδόν το 45% των συνταξιούχων στην Ελλάδα (περίπου 2,5 εκατομμύρια) ζουν με εισόδημα κάτω των 665 ευρώ το μήνα – δηλαδή, κάτω από το όριο της φτώχειας όπως το έχει ορίσει η ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα παραμένει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της και δεν προχωράει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Ο Γιάννης Δραγασάκης πρόσφατα δήλωσε πως οι συνταξιούχοι είναι το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που εμποδίζει την ελληνική κοινωνία να καταρρεύσει κι αυτό διότι οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν την υπόλοιπη οικογένεια.

Σύμφωνα με τους δανειστές πάλι, οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι αρκετά γενναιόδωρες, ενώ το μεγαλύτερο ανάθεμα στη Γερμανία είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος του Guardian, η Ελλάδα δαπανά περισσότερα χρήματα για συντάξεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ (κοντά στο 18% της εθνικής δαπάνης. Εξ ου και η βασική διελκυστίνδα ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο είναι οι συντάξεις».

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος κλείνει το άρθρο της με ένα σύνθημα που είδε γραμμένο έξω από το σπίτι του κ. Ραλλάκη: «Κατάθλιψη. Ας την τελειώσουμε. Όλοι στους δρόμους», και καταλήγει: «Με κάποιο τρόπο, αυτό το σύνθημα τα λέει όλα».

Διαβάστε επίσης:

Bild: Σχεδιάζουν σύνοδο για Grexit;

Financial Times: Η Ευρώπη θα ρίξει την Αθήνα στη Μόσχα;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ