Financial Times: Η Ευρώπη θα ρίξει την Αθήνα στη Μόσχα;

«Η Ευρώπη θα αφήσει την Αθήνα να πέσει στα χέρια της ΜόσχαςFinancial Times εστιάζοντας στο γεωπολιτικό παιχνίδι γύρω από το Grexit.

«Ξεχάστε τους δείκτες του χρέους, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τις δυστοκίες ρευστότητας και τα υπόλοιπα. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο με την Αθήνα είναι περίπλοκες. Η ελληνική κρίση αφορούσε τόσο την πολιτική ως και την οικονομία. Τώρα όλα είναι πολιτικά», υπογραμμίζει.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη στρατηγικής σημασίας νοτιοανατολική γωνία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Είναι πύλη εισόδου για μετανάστες και πρόσφυγες που ζητούν άσυλο φεύγοντας από την πυρκαγιά της Μέσης Ανατολής και ένα πιθανό σημείο εισόδου για ισλαμιστές τζιχαντιστές που επιδιώκουν να φέρουν τον πόλεμο τους στην Ευρώπη», σημειώνει.

«Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον για το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποσταθεροποιήσει τη δυτική συμμαχία. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Μπορεί πραγματικά η Ευρώπη να επιτρέψει η κυβέρνηση στην Αθήνα να πέσει στα χέρια της Μόσχας; Ποιο θα είναι το σήμα για τα υπόλοιπα Βαλκάνια; Τι γίνεται με τη διαιρεμένη Κύπρο;», προσθέτει

«Αυτές είναι οι σκέψεις που στροβιλίζονται στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής καθώς η Αθήνα πλησιάζει στην νέα ημερομηνία αποπληρωμής δόσης. Μέσα ή έξω από το ευρώ, με ή χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μόνο όταν αρχίζει να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», καταλήγει.

Δείτε επίσης:

Financial Times: Πόσο κοστίζει το Grexit στην Ευρώπη

Bloomberg View: Δυο γραμμές για την έξοδο από την κρίση

Εκπρόσωπος Πούτιν: Ευτυχείς να υποδεχθούμε τον Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ

BRICS καλούν Τσίπρα… μέσω Ρωσίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ