Ανησυχία Λαβρόφ για την κρίση στα Σκόπια

Η Ρωσία είναι “πολύ ανήσυχη” για την κατάσταση στα Σκόπια, όπου η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κρίση είναι “ενορχηστρωμένη από το εξωτερικό” εξαιτίας της φιλορωσικής στάσης των Σκοπίων.

“Είμαστε πολύ ανήσυχοι… Τα γεγονότα -στα Σκόπια- είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό με τρόπο αρκετά χονδροειδή”, υποστήριξε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. Πρόσθεσε πως η κρίση έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στον Γκρούεφσκι “επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας”.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε υποστηρίξει το σχέδιο του αγωγού αερίου South Stream και “δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί” σε άλλα σχέδια για τη διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Στις αρχές Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη προειδοποιήσει για τις “επικίνδυνες συνέπειες” των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στα Σκόπια οι οποίες, σύμφωνα με τη Μόσχα, υποκινούνται από τη Δύση για να προκληθεί μια αλλαγή καθεστώτος.

Η ρωσική διπλωματία είχε καλέσει τότε “όλες τις πολιτικές δυνάμεις” στα Σκόπια σε έναν “εποικοδομητικό διάλογο” και είχε ζητήσει τη βοήθεια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ εναντίον ΕΕ για την Ουκρανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ