Κέντρα “υποδοχής” μεταναστών σχεδιάζει η ΕΕ στο Νίγηρα

Κέντρα “υποδοχής” μεταναστών πρόκειται να ανοίξουν στον Νίγηρα, μια χώρα που αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό για χιλιάδες Αφρικανούς που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, ώστε να “μεταπείθονται” και να τους προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις στις πατρίδες τους, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στη Νιαμέι, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Τα κέντρα που προτείνει να δημιουργηθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον Νίγηρα, θα δώσουν την ευκαιρία να εφαρμοστούν φιλόδοξες πολιτικές ανάπτυξης για τους μετανάστες και για τα κράτη” της περιοχής, είπε ο Καζνέβ σε δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ένα σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο προβλέπει ιδίως το άνοιγμα, ως το τέλος του έτους μιας πιλοτικής δομής, στην οποία θα δίνεται στους μετανάστες μια “ρεαλιστική εικόνα” των πιθανοτήτων που έχουν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους να τους χορηγηθεί άσυλο ή να μεταναστεύσουν στην ΕΕ, και όπου θα τους προσφέρονται “επιλογές βοήθειας για την επιστροφή τους”.

Το πιλοτικό αυτό κέντρο θα ανοίξει στην Αγκαντέζ, τη σημαντικότερη πόλη στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα, από όπου διέρχονται χιλιάδες μετανάστες από τη δυτική Αφρική προς τη Λιβύη, προκειμένου μέσω αυτής να φθάσουν στην Ευρώπη, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θα ακολουθήσει η δημιουργία και άλλων, στην Αρλίτ και στη Ντίφα, εξήγησε πηγή στο περιβάλλον του Καζνέβ. Ωστόσο ούτε η ακριβής φύση των προγραμμάτων αυτών, ούτε το μέγεθός τους, ούτε το ζήτημα-κλειδί της χρηματοδότησής τους έχουν οριστικοποιηθεί και αποφασιστεί. Ενδέχεται να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Φτώχεια

Ο πρόεδρος Ισούφου χαιρέτισε την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να “αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του” και ότι η “θεμελιώδης λύση είναι η ανάπτυξη”. “Αυτό το πρόβλημα, των μεγάλων μεταναστεύσεων, μοιάζει πολύ με την έξοδο από τις αγροτικές περιοχές”, το πρόβλημα της αστυφιλίας, έκρινε ο Ισούφου. Όπως “ο κόσμος εγκαταλείπει τις επαρχίες για τις πόλεις, σπρωγμένος από τη φτώχεια, με τον ίδιο τρόπο ο κόσμος εγκαταλείπει τις φτωχές χώρες για τις πλούσιες χώρες, απλούστατα διότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι ανυπόφορη”, εξήγησε.

Ο Καζνέβ σημείωσε πως παρότι οι άνθρωποι που χρειάζονται άσυλο πρέπει να προστατευθούν, εκείνοι οι οποίοι κατατάσσονται στην ομάδα των οικονομικών μεταναστών πρέπει να μένουν στις χώρες τους για να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους. Ο Νίγηρας είναι μια χώρα κρίσιμης σημασίας στην οδό που ακολουθούν οι αφρικανοί μετανάστες προς την Ευρώπη. Εκτιμάται ότι από τη χώρα αυτή περνάει το 60% των μεταναστών που επιδιώκει να φθάσει στην Ιταλία μέσω Λιβύης.

Δείτε επίσης

Διεθνής Αμνηστία: Ζητούμενο η αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ

Ο εφιάλτης της Λαμπεντούζα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ