Συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ για την αντιμετώπιση του “υβριδικού πολέμου”

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία για την αντιμετώπιση του «υβριδικού πολέμου», της εμπλοκής στρατευμάτων αγνώστου ταυτότητας, της προπαγάνδας και της οικονομικής πίεσης που η στρατιωτική συμμαχία υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία όσον αφορά τα σχέδια για μια επιχείρηση της ΕΕ με σκοπό την καταστροφή πλοίων που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση χιλιάδων μεταναστών από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ τόνισε πως θα λάβει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα βοήθειας στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν υποβάλει τέτοιο.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η ουκρανική κρίση έδειξε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο για να αντιμετωπίσει ανορθόδοξες τακτικές, όπως οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, ο πόλεμος προπαγάνδας και η δράση ατάκτων και ειδικών δυνάμεων.

Ρωσικά στρατεύματα χωρίς διακριτικά, τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» όπως είχαν αποκληθεί, διείσδυσαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Μόσχα τον περασμένο χρόνο.

Ο ανώτατος διοικητής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ο Αμερικάνος στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε πως η Ουκρανία έγινε στόχος μιας ευρύτερης διπλωματικής, προπαγανδιστικής, στρατιωτικής και οικονομικής εκστρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως συμφώνησαν με την Μογκερίνι «να εντείνουν την συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ στην καταπολέμηση του υβριδικού πολέμου», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία προμηθεύει με όπλα αντάρτες στην Ουκρανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ