Άρθρο του Bloomberg αναλύει πως η Apple και η Google μπορούν να σώσουν την Ελλάδα

Αυτό που ειπώθηκε σαν αστείο από έναν επενδυτή κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης της Apple προς τον Τιμ Κουκ, πίσω στο 2012, δηλαδή αν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αγοράσει -χρησιμοποιώντας το κεφάλαιο της εταιρείας- την Ελλάδα, φαντάζει η καλύτερη ιδέα, σύμφωνα με έναν αρθρογράφο του Bloomberg.

«Κοιτάζουμε πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό», ήταν τότε η απάντηση του Τιμ Κουκ, κάτι που θεωρεί εντελώς λάθος ο αρθρογράφος του Bloomberg, Λεονίντ Μπερσίντσκι, o oποίος αναλύει το πώς κάτι τέτοιο θα ήταν μία συμφέρουσα κατάσταση και για τα δύο μέρη εκείνη την περίοδο, όποτε και τα  χρέος της χώρας ήταν στα 97,6 δισ. δολάρια.

Στο άρθρο του ο Μπερσίντσκι αναφέρεται στην κατάσταση της Ελλάδας και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς και την πίεση που της ασκείται για την αποπληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ, ύψους 750 εκ. δολαρίων. Επίσης γίνεται αναφορά στα αποθεματικά των δήμων και την πιθανότητα της στάσης πληρωμών τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τελειώνοντας την περιγραφή της ζοφερής πραγματικότητας στον οικονομικό ορίζοντα της Ελλάδας, στη συνέχεια αναφέρεται στα 194 δισεκατομμύρια δολάρια της Apple, τα οποία «συνεχίζουν να αυξάνονται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρθρογράφος.

Η εταιρεία, συνεχίζει, απέχει από μεγάλα και πολυδάπανα πρότζεκτ, όπως διαστημικά προγράμματα ή ένας καινούριος τύπος αυτοκινήτου, ενώ έχει στρέψει την προσοχή της αποκλειστικά στην εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων προϊόντων της , όπως το iWatch, το iTunes και άλλα.

Ο Λεονίντ Μπερσίντσκι έκανε κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Microsoft, Google Pfizer και Cisco διαθέτουν συνολικά 429 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαα βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ με σκοπό την αποφυγή των αμερικανικής φορολογίας που αγγίζει το 35%.

«Εάν τα μισά από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούντο για να ξεχρεώσει η Ελλάδα, θα μειωνόταν το χρέος  στο 70% του ΑΕΠ και θα ερχόταν σε ένα επίπεδο που αυτό θα ήταν βιώσιμο», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Για αυτή όμως την «εξαγορά» του χρέους η Ελλάδα θα έπρεπε να προσέφερε στις 5 μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έναν φορολογικό παράδεισο. Αυτή είναι και η συμφωνία που ήδη ισχύει μεταξύ της Apple και της Ιρλανδίας, όπου φορολογείται με φόρο 2% έναντι του 12,5% που ισχύει στη χώρα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δεχθεί αυτή την «γλυκιά συμφωνία» στην Ελλάδα, παρόλο που διενεργεί έρευνα για την περίπτωση της Ιρλανδίας, γιατί δεν θέλει μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η «πατρίδα» των κεντρικών εγκαταστάσεων των Apple, Microsoft, Google Pfizer και Cisco, δίνοντας σημαντική ώθηση στην εύρεση εργασίας και στον τομέα της τεχνολογίας στη χώρα», αναφέρει ο ίδιος.

«Είμαι σίγουρος ότι μία τέτοια «εξαγορά» θα τύχαινε της έγκρισης των Ελλήνων, εάν γινόταν δημοψήφισμα», λέει ο Λεονίντ Μπερσίντσκι.

Διαβάστε επίσης:

“Καθ’ οδόν” το iPhone 7

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ