Γκουρού των δημοσκοπήσεων προβλέπει “μπλεγμένο” αποτέλεσμα στη Βρετανία

Ο Αμερικανός στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού και πιστώνεται επιτυχείς προβλέψεις για τα αποτελέσματα των δύο πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βρετανία την 7η Μαΐου πρόκειται να είναι “απίστευτα μπλεγμένο”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Σίλβερ εκτίμησε ότι το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον οδεύει προς το να καταλάβει 283 έδρες και το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, 270.

Αναμένει ακόμη ότι το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) θα κερδίσει 48 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 24, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) οκτώ, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) μία και τα λοιπά κόμματα 16 έδρες.

“Αν αυτοί οι αριθμοί επαληθευτούν, οι Τόρις θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά οι Εργατικοί με το SNP θα έχουν περισσότερες έδρες. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουν την πλειοψηφία” στο Ουεστμίνστερ, τόνισε ο Σίλβερ, ο στατιστικολόγος που βρίσκεται πίσω από το γνωστό ιστολόγιο FiveThirtyEight, στο BBC.

“Οι αγορές στοιχημάτων μοιάζουν να θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση ο Μίλιμπαντ θα είχε περισσότερες εναλλακτικές οδούς, αλλά αυτό θα είναι ένα απίστευτα μπλεγμένο αποτέλεσμα. Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά την 7η Μαΐου”, πρόσθεσε ο Σίλβερ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από την αρχή της τρέχουσας χρόνιας δείχνουν σταθερά ότι κανένα από τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στη Βρετανία δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συνολικά 650 εδρών του κοινοβουλίου.

Μια χθεσινή δημοσκόπηση της Ashcroft κατέγραψε ένα προβάδισμα έξι εκατοστιαίων μονάδων των Τόρις επί των Εργατικών, ωστόσο δημοσκόπηση της YouGov κατέδειξε αντιθέτως ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών δεν υπερβαίνει τη μία μονάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Βρετανία- Ισοπαλία Συντηρητικών – Εργατικών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ