Neue Osnabrücker Zeitung: Άπραγη η ΕΕ στο δράμα των προσφύγων

Κυρίαρχη στο γερμανικό Tύπο είναι η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με πρόσφυγες στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Περίπου 400 άνθρωποι αγνοούνται και εικάζεται ότι είναι νεκροί. «Κανείς δεν έμεινε έκπληκτος. Το ότι θα συνέβαινε και πάλι μία τραγωδία στη Μεσόγειο με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ήταν βέβαιο», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει:

«Είναι επονείδιστο το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αντέδρασε, το αργότερο μετά την τραγωδία που συνέβη το Φεβρουάριο. Η ιταλική ακτοφυλακή σώζει αδιάκοπα ανθρώπους από τα σαπιοκάραβα μέσα στα οποία τους αφήνουν έκθετους στη θάλασσα οι διακινητές. Ακόμη και οι συνοριακοί φύλακες της Frontex εμπλέκονται συχνά σε επιχειρήσεις διάσωσης. Αλλά αυτό δεν αρκεί για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που αναμένονται τώρα σύμφωνα με τους ειδικούς. Το αν θα επιτραπεί στους διασωθέντες να μείνουν στην Ευρώπη θα αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Το αν θα τους αφήσουμε να πνιγούν θα κριθεί από την απανθρωπιά».

«Τι πρέπει να συμβεί ακόμη προκειμένου να ξεκινήσει η Ευρώπη, μπροστά στο δράμα των προσφύγων, μία ευρεία κοινή επιχείρηση βοήθειας;», διερωτάται η Neue Osnabrücker Zeitung. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «δεν διακρίνεται μια συντονισμένη στρατηγική επίλυσης των προβλημάτων. Το πρόγραμμα διάσωσης στη θάλασσα Mare Nostrum εξέπνευσε χωρίς να υπάρξει ισότιμη αντικατάστασή του. Σε αυτό το ζήτημα ανοίγεται ένα μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης για την ΕΕ, η οποία τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης, αλλά πολύ συχνά, μένοντας άπραγη, αποφεύγει να ασχοληθεί με την ανέχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο μπροστά στα σύνορά της».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Εξωπραγματικές οι ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ