Guardian: Όλο και πιο κοντά το Grexit

H καταπακτή φαίνεται να ανοίγει σιγά-σιγά κάτω από τα πόδια της Αθήνας, γράφει ο Guardian.

Με τη διαρροή μιας αναφοράς τους στην περίπτωση ενός Grexit, οι Φινλανδοί έσπρωξαν την Ελλάδα λίγο πιο κοντά στον γκρεμό, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με τη γνωστή του ψύχωση για τη μείωση του χρέους, εξέπεμπε κι άλλες ενδείξεις ότι δε θα ανεχθεί την αθέτηση πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας, σημειώνει ο Guardian, και συνεχίζει:

Bρισκόμαστε κοντά στον επίλογο ενός μακρόσυρτου δράματος. Κι αν ακόμα πολλοί έχουν εξαγγείλει το τέλος αυτής της ιστορίας κατά καιρούς, το γεγονός ότι είμαστε πιο κοντά αυτή τη φορά επισφραγίζεται από την ανάγκη της Αθήνας μέσα σε 2 βδομάδες να βρει σημαντικότατα ποσά.

Η ανάγκη ρευστότητας της Αθήνας φαίνεται κι από αυτό: Μετά από εβδομάδες αντιφατικών δηλώσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαγγέλλει πώληση κρατικής περιουσίας, η οποία, όπως ισχυρίζεται, δεν θα είχε κάποιο όφελος για το κράτος αν έμενε σε κρατικά χέρια. Όμως δεν είναι γνωστό, ποια περιουσία είναι αυτή και με τι όρους θα πωληθεί.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα, σκοντάφτει στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας – απαιτήσεις στις οποίες ο προκάτοχός του είχε συμφωνήσει.

Ίσως οι Βρυξέλλες υποχωρήσουν λίγο και του δώσουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις, με την έννοια διαφορετικών μέσων για την επίτευξη του ίδιου στόχου.

Είναι όμως σίγουρο, ότι το να κρύβει κανείς τα προβλήματα κάτω από το χαλί δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως η Ελλάδα απλώς δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τα δάνειά της κι ότι η πλειοψηφία των σημαντικότερων πιστωτών της δεν έχει πλέον την πρόθεση να τη δανείσει περαιτέρω, τονίζει ο Guardian.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Σάλος στο διαδίκτυο με τις καταγγελίες για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ