Πώς πήρε το όνομά του το Νησί του Πάσχα;

Γνωστό και ως Ράπα Νούι στην τοπική γλώσσα, το Νησί του Πάσχα είναι νησί της Πολυνησίας στον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί επαρχία της Χιλής.

Κι όσο κι αν το συνδέουμε με τη μεγάλη αυτή γιορτή του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού, λόγω της ονομασίας του, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καμία σχέση, ούτε πραγματοποιείται κάτι ιδιαίτερο εκεί τις ημέρες αυτές.

Η ονομασία του απλώς προήλθε από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722 και θεώρησε σωστό να το… βαφτίσει «Νησί του Πάσχα».

Θεωρείται ως το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, με έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους, ενώ είναι διάσημο για τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα ονόματι moai που ανευρίσκονται στα εδάφη του, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού, ύψους και 10 μέτρων, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή.

Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το Νησί του Πάσχα οφείλεται κυρίως σε αυτά τα αγάλματα, τα οποία φανερώνουν την πλούσια πολιτιστική ιστορία των κατοίκων του νησιού.

Τα αρχαιότερα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κοντά στην οποία βρίσκεται και η τοποθεσία του Ahu Tongariki με την μεγαλύτερη συγκέντρωση moai στο νησί.

Το σύνολο των αγαλμάτων αυτών σε όλο το νησί είναι 887, με τα 288 να έχουν μεταφερθεί επιτυχώς στις τελικές τους τοποθεσίες.

Σημαντικό σημείο του νησιού αποτελεί και η λίμνη Rano Kau μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου, η οποία μοιάζει με ένα τεράστιο καζάνι… μάγισσας.

Το τελετουργικό, πέτρινο χωριό Orongo, όπου βρίσκεται και η λίμνη, επίσης αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα τοπία του νησιού με τα ιδιαίτερα πέτρινα σπίτια που αναστυλώθηκαν το 1974 από τον αρχαιολόγο William Mulloy.

Σύμφωνα με το perierga.gr, η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος αυτό το περίεργο κι εξεζητημένο νησί είναι το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, δηλαδή Ιανουάριο με Μάρτιο, αν και όλο το χρόνο οι θερμοκρασίες κινούνται κατά μέσο όρο στους 14 με 22 βαθμούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ